Σε ισχύ από σήμερα το νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων ΜμΕ

Σε ισχύ από σήμερα το νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων ΜμΕ
Κλειστές επιχειρήσεις λόγω του lockdown Eurokinissi

Πλέγμα προστασίας για τις επιχειρήσεις μετά την λήψη των moratoria στο τέλος του 2020 και μέχρι την ενεργοποίηση του Γέφυρα 2 τον Μάιο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής για τα δύο προγράμματα.

Το κρίσιμο, για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, χρονικό κενό που μεσολαβεί ανάμεσα στην λήξη του προγράμματος αναστολών δόσεων δανείων (moratoria) στο τέλος του 2020 και του προγράμματος Γέφυρα 2 που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση τον ερχόμενο Μάιο, επιχειρεί να καλύψει o δεύτερος κύκλος του προγράμματος επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ξεκινάει τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος επιδότηση κατά 100% των τόκων ενήμερων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) να υποβάλουν από σήμερα ως και τις 7 Μαΐου τις αιτήσεις τους. Το πρόγραμμα ακολουθεί το μοντέλο του αρχικού, που είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Αύγουστο. Ωστόσο έχει μία βασική διαφορά: δεν θα υποχρεώνει τους ωφελούμενους για διατήρηση θέσεων εργασίας. Αυτό ίσως ανοίξει ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των επιχειρήσεων που θα σπεύσουν να ενταχθούν σε αυτό.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης ιοο% των τόκων έχει τρίμηνη διάρκεια καλύπτοντας τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Βασικός όρος

Απαράβατος όρος για την επιδότηση είναι τα δάνεια να εμφανίζονταν ενήμερα την 30η Σεπτεμβρίου 2020. Κοινώς να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης ως τον Ιανουάριο. Βέβαια επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30η Σεπτεμβρίου αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Μια πρόβλεψη που ουσιαστικά αποτελεί προτροπή προς τις εταιρείες με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να ρυθμίσουν το δάνειο τους.

Οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα δικαιούνται να υπαχθούν εταιρείες με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και προσωπικό μέχρι 250 άτομα, που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας πλην των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού, καθώς και σε συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το έτος 2020 σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Από τη συγκεκριμένη προϋπόθεση εξαιρούνται οι εταιρείες που ιδρύθηκαν εντός του 2020.

Σημαντικός όρος επίσης του προγράμματος είναι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει κάθε επιχείρηση (συνολικές C0V1D επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Β’ Κύκλου Επιδότησης Τόκων) να μην ξεπερνά σε ονομαστική αξία τα 1,8 εκατ. ευρώ.

Μέχρι 15 Μαρτίου ψηφίζεται το Γέφυρα 2

Για το Γέφυρα 2 οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται προκειμένου ως τις 15 Μαρτίου να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος και εντός Απριλίου να ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης, ενώ η κρατική επιδότησης της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματικών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Γέφυρα 2 θα φτάνει από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.

Η διάρκεια τα επιδότησα θα είναι 8μηνη και το ύψος θα καθορίζεται με βάση το μέγεθός της επιχείρησης και το κατά πόσον οι οφειλές που έχει είναι σε καθυστέρηση ή όχι.

Η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται ως και το 60%.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι στο μέτρο της επιδότησης να ενταχθούν και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία η επιδότηση θα ξεκινάει από το 70% και θα μειώνεται στο 50%.

Προϋπόθεση για την ένταξη τόσο των δανείων που είναι σε καθυστέρηση όσο και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσει να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα και να τηρήσουν τη ρύθμιση. Με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, τα καταγγελμένα δάνεια θα παρακολουθούνται στενά όχι μόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης, δηλαδή τους 8 μήνες, αλλά για 18 συνεχείς μήνες, ενώ για τις επιχειρήσει που είχαν δάνεια σε καθυστέρηση ως 3 μήνες, η παρακολούθηση θα ισχύσει για 12 μήνες. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι από το μέτρο να επωφεληθούν όσο περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται, σε μια προσπάθεια να πειστούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αναβιώσουν έτσι βαθιά κόκκινα δάνεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα