Σε κλοιό ακρίβειας ξεκινά η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό – Εν αναμονή ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό

Σε κλοιό ακρίβειας ξεκινά η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό – Εν αναμονή ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με κυρίαρχο το θέμα της ακρίβειας αλλά και των πιθανών νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2022.

Ο πληθωρισμός, τα νέα μέτρα που απαιτούνται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο φόντο της έκρηξης των τιμών βασικών αγαθών και ενέργειας, αλλά και τα «φρένα» που σιγά – σιγά μπαίνουν από την ΕΕ στις πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του2022, που ξεκινά σήμερα στη Βουλή.

Εκεί αναμένεται να καταγραφεί η πρόθεση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πακέτου «ανάσχεσης» της ακρίβειας, για το οποίο έχει, ήδη, κάνει λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο, όπου προϊδέασε, μεταξύ άλλων, για διπλασιασμό της έκπτωσης στο φυσικό αέριο. Επίσης θα αποτυπωθεί και το κυβερνητικό πλάνο για την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημεία αιχμής για την πορεία του κόστους δανεισμού, που σε σχέση με το παρελθόν έχει «τσιμπήσει». Να σημειωθεί ότι, χτες, απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,34% με το spread στις 175 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,44%.

Η άνοδος των τιμών στο επίκεντρο

Πάντως, το θέμα των τιμών και της πορείας του πληθωρισμού δίνει αναμφισβήτητα τον τόνο καθώς μάλιστα η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 16 Δεκεμβρίου, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, τόσο για την πορεία των επιτοκίων και των επιλογών που θα γίνουν για να αντιμετωπιστεί η πληθωριστική πίεση , όσο και βέβαια γιατί θα ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του PEPP (του προγράμματος αγορών ομολόγων), τον Μάρτιο του 2022.

Ήδη, σε αναλύσεις διεθνών οίκων, πέρα από τα εύσημα για την πορεία της ανάπτυξης καταγράφεται ο πληθωρισμός ως βασικό θέμα, που δημιουργεί προβληματισμό. Ενδεικτική η τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank, που υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς 8,7% για το σύνολο της εφετινής χρονιάς. Για το 2022 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4,4% και για το 2023 ρυθμούς 3,8%.

«Είμαστε ολοένα και πιο βέβαιοι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος είχε κολλήσει αρκετά κάτω από τον στόχο στο 1,25% πριν από την πανδημία, θα αυξηθεί σταδιακά —και με βιώσιμο τρόπο— προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα». Όσον αφορά στις πιέσεις στο καλάθι των καταναλωτών προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να σκαρφαλώνει στο 2,8% το 2022. Η Γερμανική τράπεζα πάντως αναφέρει ότι θα περιοριστεί αισθητά στο 1,3% το 2023. Συνολικά στη ζώνη του ευρώ βλέπει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% την επόμενη χρονιά και στο 1,8% το 2023.

Την ίδια ώρα η ιταλική Unicredit προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 8% για την ελληνική οικονομία φέτος, αλλά και 3% για την επόμενη χρονιά. Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αναλυτές του ιταλικού οίκου βλέπουν ηπιότερες πιέσεις στη χώρα μας, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,2% το 2022 και στο 0,8% την αμέσως επόμενη χρονιά.

Μάχη στη Βουλή

Στο μεταξύ με βάση την ΕΛΣΤΑΤ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά με βάση τα τελευταία στοιχεία για το Νοέμβρη. Έτσι αύξηση κατά180,9% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο αλλά και κατά 248,3% από το 2009 καταγράφει το φυσικό αέριο που και χτες στις διεθνείς αγορές έγραψε μεγάλη αύξηση, στο10%. Επίσης μεγάλες είναι οι αυξήσεις σε πολλά βασικά είδη διατροφής, όπως πχ στα λαχανικά, στο ψάρι και στο κρέας, αλλά και σε έλαια και παιδικές τροφές, ενώ βέβαια προβλέπονται και νέες την αυγή του 2022.

Χτες πάντως κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια στην πρωτογενή παραγωγή ανέβηκαν οι τόνοι, κάτι που προαναγγέλλει τις θα γίνει στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης έκανε λόγο ξέφρενους ρυθμούς στις τιμές στην ενέργεια, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές αλλά και στα άλλα αγροεφόδια. «Η ρήτρα αναπροσαρμογής ανεβάζει το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος κατά 150%. και η χώρα μας αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι ζωοτροφές βλέπουν αύξηση κατά 70%., ενώ σύμφωνα με το Βlοοmberg, η αμμωνία ήταν στα 210 δολάρια/τόνο στις αρχές του έτους και έχει φτάσει πάνω από 900 δολάρια/τόνο αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης.

«Ο εμπαιγμός της κοινωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 και την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με ευθύνη της κυβέρνησης, συνεχίζεται» ανέφεραν, επίσης, με αφορμή τη χτεσινή συζήτηση, σε δήλωσή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Σ.Φάμελλος – Σ. Αραχωβίτης. Παράλληλα προσέθεσαν ότι:

«Το μέτρο αναστολής πληρωμής των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους αγρότες για την περίοδο 1.11.2021 με 31.3.2022, μετάθεσης της πληρωμής τους δηλαδή στο μέλλον, είναι κάτι παραπάνω από κοροϊδία μπροστά στην εκτίναξη του κόστους της αγροτικής παραγωγής, λόγω και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων, που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η «ασπιρίνη» των κκ Σκρέκα και Λιβανού εξαφανίζεται μπροστά στην επιβάρυνση των αγροτών από την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ το μήνα! Φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε εάν αυτές οι δηλώσεις είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή καθαρής υποκρισία.

Ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • Το πρόσφατο μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση και λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, όπου οι επιβαρύνσεις είναι έως διπλάσιες των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος παρά την ελάχιστη επιδότηση των 9, 18 και 39 ευρώ το μήνα. Αν δεν τους ξέρουν οι υπουργοί να τους στείλουμε και μάλιστα από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
  • Το μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει την παρελθούσα περίοδο άρδευσης, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο στη μέση τάση για τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο όπου οι αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος είναι χαμηλότερες. Άρα δεν μειώνει τις υψηλές χρεώσεις.
  • Η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ απλά μεταθέτει την επιβάρυνση την άνοιξη και άρα δεν ελαφρύνει τους αγρότες, ενώ η επίπτωση στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ και των αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση είναι ελάχιστη. Περιορίζεται στο 5-10% του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν.

«Τα μέτρα που μας παρουσιάσατε δεν “φτάνουν” στον κόσμο και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, ψηφίσατε την προηγούμενη εβδομάδα αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό αφορά μόλις το 5% του συνολικού τιμολογίου των αγροτών και μιλάτε για αναστολή! Δηλαδή, αναστέλλετε το 5% του τιμολογίου για μερικούς μήνες κι αυτό το θεωρείτε στήριξη;” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι γεωργοί, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, αλλά για την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ η μόνη έννοια είναι να μας εγκαλούν γιατί δεν υποστηρίξαμε τα μέτρα-ντροπή που πήραν.»

Η κυβέρνηση

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Αραχωβίτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει την κοινωνία στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπ. Λιβανός επισήμανε ότι οι κρίσεις είναι εισαγόμενες και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα δίχτυ 40 δις για να προστατεύσει τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν από τις πρώτες που πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Επίσης γνωρίζετε ότι ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το σταυρό τους, που στο τιμόνι της χώρας δεν είναι το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κ. Λιβανός θύμισε στον κ. Αραχωβίτη μια σειρά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουκλή αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να τα ψηφίσει:

– Θεωρείτε «λίγο» το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο; Δεν το ψηφίσατε.

– Από 1 Οκτωβρίου 2021 ισχύει το μειωμένο από 13% σε 6% ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Και πάλι δεν το ψηφίσατε.

– Για το ρεύμα:

  • Προβλέψαμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους χρήστες χαμηλής τάσης, από τις οποίες επωφελούνται και οι αγρότες. Ξεκίνησαν το μήνα Σεπτέμβριο και ενδεικτικά αναφέρω ότι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι ελαφρύνσεις φθάνουν τα 130 με 150€ ανά κιλοβατώρα. Ούτε αυτό το ψηφίσατε.
  • Για τη μέση τάση και συγκεκριμένα για τις αγροτικές επιχειρήσεις, προβλέψαμε την αναστολή από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Και αυτό δεν το ψηφίσατε.
  • Επίσης, από 5/8/2021 η ΔΕΗ παρέχει έκπτωση ενέργειας που ανέρχεται σε 50% στα αγροτικά τιμολόγια. Ούτε αυτό το ψηφίσατε. Καταθέτω στα πρακτικά και σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΔΕΗ.
  • Αυξήσαμε τον Ιούνιο τα kw στο αγροτικό φωτοβολταϊκό και φροντίσαμε να αποτελούν αγροτική εκμετάλλευση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 500kw από μόλις 100 kw, που ήταν. Έτσι αυξάνουμε το αγροτικό εισόδημα, αλλά μειώνουμε και το κόστος παραγωγής και. Και αυτό δεν το ψηφίσατε.

Και κατέληξε:

«Μετά τα παραπάνω έρχεστε σήμερα και μας εγκαλείτε ότι έχουμε λάβει λίγα και ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου προβλήματος που έχει προκύψει.

Είστε απλά ένα κόμμα της στείρας άρνησης χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Εκμεταλλεύεστε τις κρίσεις που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς μας, ώστε να αποκομίσετε πρόσκαιρο κομματικό όφελος.

Ελπίζω να αναγνωρίσετε το λάθος σας και έστω την τελευταία στιγμή να πείτε ότι στηρίζετε αυτά τα μέτρα και προτείνετε κι άλλα τόσα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα