Σε ρόλο 'πυροσβέστη' ο Ντομπρόβσκις στην Αθήνα. Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Σε ρόλο 'πυροσβέστη' ο Ντομπρόβσκις στην Αθήνα. Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Θα επιχειρήσει να σβήσει τη φωτιά που άναψε το χάσμα Ελλάδας - δανειστών σε καίρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Μεταφέρει μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης αλλά και αυστηρές συστάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος

Υπ' ατμόν βρίσκεται η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ελάχιστα μόλις 24ωρα μετά το κρίσιμο ταξίδι του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ κι ενώ αποχώρησαν από τη χώρα οι επικεφαλής των δανειστών.

Η έλευση του Ντομπρόβσκις στην Αθήνα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έρχεται να διαδραματίσει ρόλο... πυροσβέστη, επιχειρώντας να σβήσει τη φωτιά που άναψαν τα ανοιχτά μέτωπα και οι εκκρεμότητες που άφησε η τριήμερη διαπραγμάτευση - την περασμένη εβδομάδα - μεταξύ των ξένων τεχνοκρατών και του οικονομικού επιτελείου.

Η συγκυρία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι συναντήσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν με την ελληνική ηγεσία μπορεί να σηματοδοτούν την πολιτική απόφαση που χρειάζεται η Αθήνα για τις καυτές πατάτες της διαπραγμάτευσης, όπως αποδείχθηκαν ότι είναι το θέμα των κόκκινων δανείων και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ο Ντομπρόβσκις θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όσο και με το οικονομικό επιτελείο και δη τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ.κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.

Παρά το γεγονός πως ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές διαμηνύουν πως η έλευση του Ντομπρόβσκις στην Αθήνα επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για το ελληνικό ζήτημα, αυτό δεν σημαίνει πως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έρχεται για... ταξιδάκι αναψυχής στη χώρα μας.

Προτού αποφασίσει να παρέμβει στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς την Αθήνα για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην κατεύθυνση εφαρμογής των προαπαιτούμενων που αξιώνουν οι δανειστές και για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί.

Προτού επιχειρήσει ο Ντομπρόβσκις να διώξει τα πρώτα σύννεφα που δημιουργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών, είναι βέβαιο πως θα ζητήσει νέες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για απαρέγκλιτη και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος, ενόψει μάλιστα και της κρίσιμης συνεδρίασης του Euro Working Group, την ερχόμενη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αξιολογήσουν τον βαθμό υλοποίησης της πρώτης λίστας με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να αποφανθούν για την εκταμίευση ή μη της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί και η πορεία κατάρτισης της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, η εφαρμογή της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ της δόσης.

Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και ο ρόλος του Ντομπρόβσκις

- Κόκκινα δάνεια

Με το χάσμα στα κόκκινα δάνεια να παραμένει και χωρίς να υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, το θέμα των πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί στη βασικότερη κόκκινη γραμμή της Αθήνας.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζουν οι ξένοι τεχνοκράτες ως προς τα όρια υπαγωγής των δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη.

Η προσέγγιση των δανειστών στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά σκληρή, καθώς αυτό που επιδιώκουν είναι να περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

- ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Από τη στιγμή που την περασμένη Παρασκευή έληξε και η τελευταία παράταση που έδωσε η κυβέρνηση, από σήμερα ισχύει ΦΠΑ 23% παντού. Παρά τις ενστάσεις των δανειστών, η Αθήνα επιμένει για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ως εξής:

1. Μηδενικός ΦΠΑ σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

2. ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια 

3. ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και ΙΕΚ

Το αλαλούμ δεν έχει τέλος...

- Νομοσχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Μεγάλο προβληματισμό, αλλά και δυσαρέσκεια φαίνεται πως εκφράζουν οι δανειστές για την καθυστέρηση, από την πλευρά της Αθήνας, να καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με στόχο την ολοκλήρωση κατάρτισης του νομοσχεδίου και την κατάθεσή του στη βουλή τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

- Υπόθεση Σαββαΐδου

Σοβαρές εκκρεμότητες διαπιστώνονται και στο μέτωπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με τους δανειστές να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την τροπή που πήρε η κατάσταση με την Αικατερίνη Σαββαΐδου.

Υπενθυμίζεται πως η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καλύπτεται προσωρινά από τον Ιωάννη Μπάκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα 5 "αγκάθια" της κυβέρνησης

Ντομπρόβσκις: Έγκριση για εκταμίευση της δόσης των 2 δις την επόμενη εβδομάδα

SHARE:

24Media Network