“Σκάλωσαν” οι πληρωμές του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”

Διαβάζεται σε 3'
“Σκάλωσαν” οι πληρωμές του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”
iStockphoto

Το όλο πρόγραμμα έτρεξε με την συμμετοχή του κλάδου που φαίνεται να “έβαλε πλάτη χωρίς αντίκρισμα”. Κι αυτό το κλίμα, σε μια δύσκολη συγκυρία για την αγορά.

Σε εκκρεεμότητα είναι, από το Μάιο του 2023 πληρωμές voucher σε δεκάδες επιχειρήσεις που μετείχαν στο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”. Για άλλη μια φορά η καθυστέρηση έχει “χτυπήσει” κόκκινο, οδηγώντας σε αδιέξοδο επιχειρήσεις αλλά και διακινδυνεύοντας την επιβίωση 2.000 θέσεων εργασίας, όπως αναφέρεται σχετικά.

Κι αυτό την ώρα που εδώ και μήνες το πρόγραμμα έχει λήξει και ουσιαστικά, οι αλυσίδες έχουν κληθεί να καλύψουν με δική τους ρευστότητα την όλη διαδικασία. Ειδικά, τώρα, με τις συνθήκες στις ΜμΕ, να είναι ασφυκτικές, η καθυστέρηση των καταβολών από το ΥΠΕΝ για τα, ήδη, κατατεθειμένα vouchers, για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” οδηγεί σε αδιέξοδο. Μάλιστα, συνεταιριστικές αλυσίδες, όπως η Welcome Stores, φέρεται, να έχουν ήδη στείλει τα σχετικά “μηνύματα” στο ΥΠΕΝ.

Όπως τονίζεται με έμφαση από παράγοντες του κλάδου το όλο πρόγραμμα έτρεξε με την συμμετοχή του κλάδου, που φαίνεται να “έβαλε πλάτη χωρίς αντίκρυσμα”. Κι αυτό, το κλίμα αυτό εγγράφεται σε μια συγκυρία, δύσκολη για την αγορά. μετά και τις κατώτερες των προσδοκιών επιδόσεις των επιχειρήσεων τον πρώτο μήνα των εκπτώσεων. Κι έπεται, βέβαια, ένας “δύσκολος” Φεβρουάριος.

Υπολογίζεται, δε, ότι περίπου 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις μετρούν απώλειες στο κλείσιμο του Ιανουαρίου, με διψήφια πτώση τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) ανακοίνωσε ότι η πλειονότητα των καταστημάτων εμφάνισε πτώση πωλήσεων έως 20%. Ωστόσο και στην υπόλοιπη χώρα οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι τα έσοδά τους δεν πλησιάζουν τα επίπεδα που θα προσδοκούσαν.

Νέα προγράμματα

Στο μεταξύ από τον κλάδο των ηλεκτρτικών ειδών, εύλογα, αναρωτιούνται πώς, με ανοικτό ακόμη το παλαιό πρόγραμμα θα τρέξουν νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι μια νέα φάση χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο της δράσης “Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις” τροχοδρομούνται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της υλοποίησης του αναθεωρημένου σχεδίου Ελλάδα 2.0 που τον περασμένο Δεκέμβρη εγκρίθηκε από την ΕΕ,.

Οι αναμενόμενες ενέργειες “αθροίζουν” προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ και αφορούν, με βάση τα όσα ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου, για τον απολογισμό των απορροφήσεων των ευρωπαϊκών πόρων και τον προγραμματισμό για το νέο έτος, την περασμένη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Γιώργος Ζερβός, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Νίκη Δανδόλου, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης κ. Ορέστης Καβαλάκης και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου τα εξής:

  • Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού 90 εκ.€
  • Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα 200 εκ.€
  • Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες 160 εκ. €

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα