Σκληρό παζάρι διαπραγματεύσεων: Δεν αποδέχεται η τρόικα το κούρεμα του 25% στην τράπεζα Κύπρου

Σκληρό παζάρι διαπραγματεύσεων: Δεν αποδέχεται η τρόικα το κούρεμα του 25% στην τράπεζα Κύπρου

Πως εξελίσσεται το θρίλερ της κυπριακής οικονομίας. Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις

Δυσκολίες παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις που έχει ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την τρόικα. Οι επικεφαλής του κλιμακίου δεν αποδέχονται το νομοσχέδιο για "κούρεμα" έως 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Την ύπαρξη του νομοσχεδίου γνωστοποίησε με δηλώσεις του το Σάββατο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Στην ίδια συνάντηση με την τρόικα θα παρουσιαστούν και τα νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν την Παρασκευή από την κυπριακή Βουλή. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η έκβαση της συνάντησης με την τρόικα θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.

ADVERTISING

Το επίμαχο νομοσχέδιο - Αισιόδοξος ο Σαρρής

Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το "κούρεμα", τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κούρεμα της τράπεζας Κύπρου, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι τα πράγματα πάνε καλά ωστόσο υπάρχουν δύο με τρία αγκάθια και ελπίζει να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι τα προβλήματα και τι συνέπειες μπορεί να έχουν.

Να μη γίνει αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου

Παράλληλα, κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε στο SigmaLive κρίσιμη τη συνάντηση λέγοντας πως η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να πεισθεί το ΔΝΤ ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου όπως επέμενε αρχικά το ταμείο. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι μέχρι χθες το ΔΝΤ εκτιμούσε πως "τα νούμερα δεν βγαίνουν" όσον αφορά το bail in (μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές) για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ενστάσεις.

Τα νέα στοιχεία, προστέθηκε από την πηγή, έχουν σταλεί στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ για επεξεργασία και αναμένονταν η απάντηση, ενώ στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθεί το Διεθνές Ταμείο πως "τα νούμερα βγαίνουν". Η κυβερνητική πλευρά φέρεται να εκτιμά πως πιθανόν οι αναλύσεις και τα στοιχεία που θα δοθούν θα γίνουν αποδεκτά από το ΔΝΤ.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις του υπουργού. Από αυτό θα εξαρτηθεί και το αν ο Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η συνεδρίαση της ολομέλειας της Κυπριακής βουλής προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την τράπεζα Κύπρου μετατίθεται για την Κυριακή, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στον αέρα η τράπεζα Κύπρου: Έρχεται κούρεμα 25% άνω των 100.000 ευρώ

SHARE:

24Media Network