Σόιμπλε για πρόταση ΔΝΤ: Όσο είμαι υπουργός, πάγωμα των επιτοκίων για την Ελλάδα δεν υπάρχει

default image

Μήνυμα Σόιμπλε μέσω γερμανικής εφημερίδας για την πρόταση επιμήκυνσης της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων και χορήγηση "περιόδου χάριτος" έως το 2040. Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα το δεχθεί

Αντιδρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην πρόταση του ΔΝΤ για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και χορήγηση “περιόδου χάριτος” έως το 2040.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, ο Σόιμπλε φέρεται δήλωσε, ότι δεν αποδέχεται “πάγωμα” των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι “μ΄ αυτόν υπουργό δεν θα υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν προτίθεται, να ζητήσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο αλλαγή του προγράμματος, παρά μόνο να προβεί σε μικρές αλλαγές, στα πλαίσια του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι η Wall Street Journal διέρρευσε την πρόταση του ΔΝΤ για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080, καθώς και χορήγηση “περιόδου χάριτος” έως το 2040. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ζητά, η χώρα μας να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Βασική πρόταση είναι η σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές των τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν κοινοποιηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και έρχονται τώρα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ, με βάση και το πιο απαισιόδοξο σενάριο μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής που συνέταξαν οι οικονομολόγοι του Ταμείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα