Σταϊκούρας: “Οριζόντια αύξηση των τιμών το 2023 – Πάγωμα στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων”

Σταϊκούρας: “Οριζόντια αύξηση των τιμών το 2023 – Πάγωμα στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων”
Χρήστος Σταϊκούρας eurokinissi

Ο Υπουργός Οικονομιών επανέλαβε τις πρόσφατες εκτιμήσεις του για την "επιμονή" του υψηλού πληθωρισμού και την αύξηση των τιμών μέσα στο έτος. Τι είπε για τα κυμαινόμενα επιτόκια στα στεγαστικά.

Οριζόντια αύξηση των τιμών εκτίμησε πως θα υπάρχει τους επόμενους μήνες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

Οι έμμεσοι φόροι έχουν αυξηθεί, αλλά όχι επειδή υπάρχει ακρίβεια. Ο βασικότερο λόγος είναι ότι έχουμε ανάπτυξη που σημαίνει υψηλότερα φορολογικά έσοδα. Ο δεύτερος είναι ότι μειώσαμε φορολογικούς συντελεστές. Ο τρίτος είναι ότι έχουμε μείωση φοροδιαφυγής”, είπε αρχικά για να στρέψει τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

“Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ρεαλιστικό και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η αλήθεια είναι πως οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά όχι να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το 40% όσων προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη η δικαιοσύνη δεν τους δικαίωσε και σήμερα έχουν βρεθεί με υπερδιπλάσιο χρέος”.

Εν συνεχεία, ανέφερε: “Ο εξωδικαστικός αρχίζει και λειτουργεί καλύτερα. Επιπλέον, έχουμε περισσότερες διμερείς συμβάσεις. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια οι διαχειριστές δανείων οφείλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα. Εξαιτίας της ακρίβειας πολλοί δεν μπορούν να καλύψουν τη ρύθμιση”, διαμηνύοντας πως: “Εγώ επιμένω. Ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 4,5% το 2023. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αύξηση τιμών. Οριζόντια. Οφείλουμε στην κοινωνία να είμαστε ειλικρινείς”.

“Πάγωμα στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων”

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε πως το τραπεζικό σύστημα θα ανακοινώσει οριζόντιο “πάγωμα” στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων.

Ο ΥΠΟΙΚ προέβλεψε ότι η παρέμβαση θα έχει διάρκεια, καθώς -όπως είπε- είναι επ’ ωφελεία όλων να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων, ενώ υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η πορεία της οικονομίας είναι πολύ καλή, οι δείκτες είναι θετικοί και καλύτεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως υπάρχουν και προβλήματα από εξωγενείς κρίσεις.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η μία κατηγορία είναι αυτά που έχουν κοκκινίσει και η δεύτερη αυτά που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων καθώς αυξάνονται οι δόσεις. Μελλοντικά, είπε, το φαινόμενο θα γίνει ακόμη χειρότερο γιατί φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει η αύξηση των επιτοκίων και με το τραπεζικό σύστημα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

“Δεν θα μπορούσαμε”, πρόσθεσε, “να καταβάλλουμε στους δανειολήπτες την αύξηση των δόσεων, γιατί με βάση του κανόνες της ΕΚΤ κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον όγκο των κόκκινων δανείων”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα