Σταϊκούρας: Δεν σχεδιάζαμε και δεν σχεδιάζουμε μειώσεις μισθών

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ)
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ) EUROKINISSI

Διαθέσιμα περίπου 1,5 δις ευρώ στο δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν την κυβέρνηση να σχεδιάζει, λόγω της κρίσης, μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

«Δεν σχεδιάζαμε και δεν σχεδιάζουμε μειώσεις μισθών» είπε ο υπουργός Οικονομικών σε   συνέντευξη του  στο  ΣΚΑΙ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε ότι μέχρι τώρα μέσα στην κρίση, η Κυβέρνηση έδειξε ότι στηρίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Στην παρούσα φάση όπως είπε, σχεδιάζεται η 3η φάση των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας που θα διαρκέσει από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και θα εξελιχθεί σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, το εργασιακό, όπου θα σπεύσει να στηρίξει το εισόδημα των εργαζομένων οι οποίοι λόγω της κρίσης θα αναγκαστούν σε μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση. Οι πόροι για την παρέμβαση θα προέλθουν από την πρωτοβουλία SURE που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, από όπου η Ελλάδα αναμένει τουλάχιστον 1,4 δις ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το ποσό που θα διατεθεί για την Ελλάδα να είναι μεγαλύτερο, με δεδομένο ότι στο κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup υπάρχει πρόβλεψη ότι οι χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο (όπως η Ελλάδα λόγω Τουρισμού) θα μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά.

Το δεύτερο επίπεδο θα είναι κλαδικές πολιτικές σε κρίσιμους για την οικονομία τομείς, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές. Ο υπουργός τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την μειώσεις του ΦΠΑ σε τουρισμό εστίαση και εισιτήρια. Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των ενοικίων κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, είπε ότι το μέτρο βοήθησε για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου. Άφησε παρ'όλα αυτά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια έκπτωση σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, όπως τόνισε, τώρα θα πρέπει να στηριχτούν και οι ιδιοκτήτες.

 1,5 δις ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Το τρίτο επίπεδο, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα είναι η βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε αυτό αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής με την β' φάση να ολοκληρώνεται την Τρίτη και περίπου 50.000 επιχειρήσεις να έχουν κάνει ήδη την αποδοχή της χρηματοδότησης που έχει προκύψει από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα χρηματοδοτηθούν περίπου 55.000 επιχειρήσεις στις οποίες θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ από το 1 δις ευρώ που είναι διαθέσιμα: «Το υπόλοιπο θα προστεθεί στην δεύτερη φάση του προγράμματος όταν θα συμπεριλάβουμε και τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου και θα συμπληρώσουμε και άλλες νομικές μορφές επιχειρήσεων που θα ξεκινήσει το Ιούνιο» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αυτό σημαίνει ότι διαθέσιμα στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι διαθέσιμα περίπου 1,5 δις ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΦΠΑ, Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργείο Οικονομικών
SHARE: