Σταϊκούρας: Το Μάρτιο και τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα

Σταϊκούρας: Το Μάρτιο και τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Τα χρήματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την ερχόμενη εβδομάδα όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. "Η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα δυσμενή σενάρια", υπογράμμισε.

Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα χρήματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, όπως είπε στα Παραπολιτικά 90,1 την Πέμπτη (21/1) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το Μάρτιο θα υπάρξει έκτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ανταποκριθούν ακόμα και στα δυσμενή σενάρια που έχουν επεξεργαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονoϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών που πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός σε επίπεδο έτους είναι σιγά σιγά να επανέρχεται η κανονικότητα. Πάντως παραδέχτηκε ότι «όσο παρατείνονται οι περιορισμοί η επιστροφή στη κανονικότητα θα καθυστερήσει». Βέβαια δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του πως το Μάρτιο και τον Απρίλιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι λόγω της σωστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα δυσμενή σενάρια. «Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στα 32,5 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο υπουργός που υπενθύμισε ότι επανήλθαν οι 120 δόσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Έως 120 δόσεις για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Εν τω μεταξύ τη δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από δάνεια για τα οποία έχουν καταπέσει οι κρατικές εγγυήσεις, έχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την απόφαση (Α.1007/2020) του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των συγκεκριμένων οφειλών υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021 στην υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης που υπάγεται κάθε οφειλέτης, ενώ η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα, που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2332/1995 (Α’ 181) ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε.») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α.Ε.» (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), όπως ισχύουν, τα οποία είχαν καυαστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι συγκεκριμένες οφειλές δύνανται να ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης να ορίζεται στα 20 ευρώ.

Προϋπόθεση είναι οι οφειλές αυτές να έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 7η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν και να μην έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Ένταξη και άλλων οφειλών

Ταυτόχρονα, μετά από επιλογή του οφειλέτη δύνανται επιπλέον να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές από την ίδια αιτία που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής και οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης:

α) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής ή

β) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Επίσης, στη ρύθμιση δύνανται να υπάγονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής, ήτοι την 30ή Απριλίου 2021, και οφειλές που προέρχονται από την ίδια ως άνω αιτία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μετά την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης του άρθρου 293 του ν. 4738/2020, ήτοι την 30ή.04.2021, κατόπιν αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής εντός έξι (6) μηνών από την καταχώριση των οφειλών αυτών.

Οι βασικές συνολικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης επιβαρύνονται με ετήσιο τόκο 3%, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 0,25%.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα