Σταϊκούρας με Ρέγκλινγκ για κορονοϊό και μεταναστευτικό

Σταϊκούρας με Ρέγκλινγκ για κορονοϊό και μεταναστευτικό
Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαίκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε στον επικεφαλής του ESM τις οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών για το μεταναστευτικό από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό και τον κορονοϊό στην οικονομία συζήτησαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ.

Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής του ESM, παραδέχθηκε ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση διπλή πρόκληση από τις δαπάνες που αναγκάζεται να κάνει για την κάλυψη του προσφυγικού, ενώ καταγράφει ήδη και συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του ως προς τη θετική έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να κλείσει με επιτυχία και την έκτη αξιολόγηση.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στα συστήματα υγείας των κρατών, αλλά και για τη τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις ώστε να προφυλαχθεί η απασχόληση.

Τόνισε ότι αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά: Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της μετάδοσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης. Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα