Σταϊκούρας: Σε 2-3 βδομάδες οι Τράπεζες θα προσαρμοστούν με τα εργαλεία ρευστότητας του δημοσίου

Σταϊκούρας: Σε 2-3 βδομάδες οι Τράπεζες θα προσαρμοστούν με τα εργαλεία ρευστότητας του δημοσίου
Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη με τις χορηγήσεις των τραπεζών. Πού τα απέδωσε. Μικρό καλάθι για το Ταμείο ανάκαμψης.

Την εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα επιταχύνουν τις χορηγήσεις στην πραγματική οικονομία, έκανε σήμερα, Τετάρτη (24/06) ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Πρώτο θέμα 104.6, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη με τις χορηγήσεις των τραπεζών.

Τα απέδωσε, όμως, στην τεράστια ζήτηση για δανειοδότηση από τις επιχειρήσεις και την σχετικά περιορισμένη προσφορά εγγυήσεων που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού. «Οι τράπεζες με επιταχυνόμενο ρυθμό προχωρούν σε χορηγήσεις δανείων. Πιστεύω ότι σε 2-3 εβδομάδες θα έχουν συμβαδίσει με το δημόσιο στις χορηγήσεις τους».

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει κάνει αίτημα στην Κομισιόν για διεύρυνση τις επιλεξιμότητας και σε «προβληματικές» εταιρείες (με τον όρο που χρησιμοποιεί η Κοινότητα για επιχειρήσεις που έχουν χάσει τουλάχιστον το ήμισυ του κεφαλαίου τους λόγω ζημιών) για τα δάνεια προς επιχειρήσεις. Η ίδια διεύρυνση έχει ήδη εφαρμοσθεί για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή με την τροποποίηση της προηγούμενης Δευτέρας εντάσσοντας στους δικαιούχους προβληματικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνοντας την αίτηση για την ένταξη προβληματικών επιχειρήσεων στους δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων, είπε ότι η απόφαση από την ΕΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στον τομέα των χορηγήσεων, καθώς, μέσω των κρατικών εγγυήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με την συνδρομή και της ΕΤΕπ, οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις πρακτικές της εξασφάλισης των χρημάτων που δίνουν και να αναλάβουν ένα μέρους του κινδύνου. Σήμερα ακόμη και τα δάνεια σε μη προβληματικές επιχειρήσεις με εγγυήσεις στο 80% του δανείου, ζητούν να είναι κατατεθειμένο και το 20% του ποσό να είναι κατατεθειμένο σε λογαριασμό της τράπεζας πριν προχωρήσουν στην έγκριση του δανείου. Μόλις εγκριθεί και η εξαίρεση για κρατικές ενισχύσεις σε προβληματικές έως 250 άτομα (όπως είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων) θα πρέπει μέσω των εγγυοδοτήσεων να χρηματοδοτήσουν και αυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι αυτό που λέμε «ζόμπι», αλλά επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της πολυετούς κρίσης έχουν χάσει το ήμιση των κεφαλαίων τους και εμπίπτουν στην Ευρωπαϊκή ερμηνεία των προβληματικών επιχειρήσεων.

Μικρό καλάθι για το Ταμείο ανάκαμψης

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε διστακτικός για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για τα 750 δισ. του ταμείου ανάκαμψης πριν από τις θερινές διακοπές της ΕΕ. « Για αν εγκρίνουμε τα Πρώτα 540 δισ. που περιλάμβαναν τις χρηματοδοτήσεις του ESM την εγγυήσεις της ΕΤΕπ και το SURE κάναμε κάθε εβδομάδα Eurogroup. Τώρα δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυναμική» είπε ο  κ.Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε χρήματα από το ταμείο πριν τις αρχές του 2021, ενώ και για τις τρεις ήδη εγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ειδικά την πρωτοβουλία SURE για την απασχόληση έκανε την εκτίμηση ότι θα δούμε εισροές πόρων όχι νωρίτερα από το τέλος Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι τα διαθέσιμα των 37,5 δισ. ευρώ επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να εξετάζει την επέκταση της επιδότησης εκτός από το μισθό και των ασφαλιστικών εισφορών και πέρα από τον Ιούλιο. Τόνισε, επίσης, ότι σε περιοχές της χώρας όπως πχ τα νησιά και κλάδους όπως τον τουρισμό και την εστίαση, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξετάζονται ειδικά κατά περίπτωση μέτρα ενίσχυσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα