Σταϊκούρας στους FT: Η ανάπτυξη θα αποκαταστήσει τον χαμένο πλούτο στη χώρα

Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας EUROKINISSI

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης δηλώνει στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο ο νέος υπουργός Οικονομικών.

"Βασική προτεραιότητα" χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, στην πρώτη του συνέντευξη στους Financial Times μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει μία "συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τετραετίας που θα επιταχύνει την ανάπτυξη", δήλωσε χαρακτηριστικά στους FT ο κ. Σταϊκούρας.

ADVERTISING

Η αναμόρφωση αυτή θα επικεντρώνεται στην μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στη μείωση του ΦΠΑ, αλλά και στην κατάργηση των έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσαν οι δανειστές.

"Βασικός στόχος είναι να πετύχουμε βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας" υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στους FT, στην πρώτη συνέντευξη που δίνει σε διεθνές μέσο ως υπουργός Οικονομικών.

"Θα εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με έναν εμπροσθοβαρή τρόπο" συμπληρώνει ο κ. Σταϊκούρας.

"Συμφωνήσαμε με την ΕΕ να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν στους βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όταν υλοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και περιλαμβάνουν και μια λογική επιστροφής στην κοινωνία", αναφέρει ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα δύο πρώτα νομοσχέδια του ΥΠΟΙΚ για μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών στην εφορία. Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, μέτρο που θα έχει άμεση ισχύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο κ Σταϊκούρας εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι "θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε άλλό δημοσιονομικό χώρο για φέτος". Και παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ανάπτυξη 2% φέτος, δεδομένης της σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Στο δημοσίευμα επίσης παρατίθενται μία ακόμη σειρά από σχέδια και μέτρα της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να δείξουν την επιστροφή της χώρας σε μία ροή κανονικότητας, όπως η πλήρη άρση των capital controls, που όπως αναφέρεται θα ανακοινώσει ο κ. Σταϊκούρας τον Σεπτέμβριο, καθώς και η συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρήστος Σταϊκούρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 1 δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του 7μήνου

ΥΠΟΙΚ σε ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνει ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών

Έρχεται ψηφιακή διασύνδεση της ΑΑΔΕ με υπηρεσίες του δημοσίου

ΥΠΟΙΚ για ελεγκτές ΑΑΔΕ: Καμία ανοχή στη βία - Έρχονται αυστηρές ποινές

SHARE:

24Media Network