Σταϊκούρας – Συνάντηση με επικεφαλής ESM: Έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις και πολιτικές

Σταϊκούρας – Συνάντηση με επικεφαλής ESM: Έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις και πολιτικές
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΕΜΣ, Pierre Gramegna eurokinissi

Την ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στην τρέχουσα ιστορική περίοδο αυξημένων προκλήσεων επισήμανε κατά τις κοινές δηλώσεις με τον νέο επικεφαλής του ESM ο υπουργός Οικονομικών.

Συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Pierre Gramegna είχε το πρωί της Πέμπτης (26/1) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας ότι έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, ενώ απαρίθμησε και τις έξι προκλήσεις που αναδεικνύονται.

“Οι προκλήσεις που παραμένουν μπροστά μας είναι μεγάλες και η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή, καθώς τα διεθνή γεωπολιτικά ύδατα εξακολουθούν να είναι τρικυμιώδη, ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά παραμένει υψηλός και επίμονος, και η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο συσταλτική” ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε:

“Γι’ αυτό, οι προτεραιότητές μας περιλαμβάνουν, σταθερά:

  • τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
  • την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο – κάθε φορά – δημοσιονομικό χώρο,
  • την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών,
  • την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
  • την αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους,
  • την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Αρχιτεκτονική που πρέπει να διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση του οικονομικού κύκλου, εξασφαλίζοντας επιτυχή αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, ενθαρρύνοντας δημόσιες επενδύσεις που αυξάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την εθνική ιδιοκτησία των προνοιών της, μεγιστοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ των συστατικών του συνολικού μείγματος πολιτικής.”

“Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του ESM είναι ιδιαιτέρως σημαντικός και μπορεί να ενισχυθεί, προς όφελος της περαιτέρω τόνωσης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι στην ιστορική περίοδο αυξημένων προκλήσεων την οποία διανύουμε, κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί – από μόνο του – να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές.

Γι’ αυτό και απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα