Στη Βουλή η δικογραφία με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη για το Μνημόνιο

23-10-2010-ΑΘΗΝΑ-ΚΑΒΟΥΡΙ-Ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων,το οποίο διοργανώνεται  από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ..(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
23-10-2010-ΑΘΗΝΑ-ΚΑΒΟΥΡΙ-Ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων,το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ..(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στη Βουλή έστειλε τη δικογραφία για το μνημόνιο ο Άρειος Πάγος προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών που ήταν μέλη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου

Στη Βουλή εστάλη η δικογραφία με περιεχόμενο τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Παναγιώτη Ρουμελιώτη για την υιοθέτηση του πρώτου μνημονίου.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία του κ. Ρουμελιώτη, συμφωνώντας ουσιαστικά με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η επίμαχη δικογραφία αρχικά διαβιβάστηκε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Ο τελευταίος με τη σειρά του, τη διαβίβασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 στον Παντελή.

Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης διαβίβασαν τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς η έρευνα τους «σκόνταψε» πάνω σε ονόματα πολιτικών προσώπων τα οποία προέκυψαν από την εξέταση των μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι στους οικονομικούς εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα είχε καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Γεράσιμος Αρσένης.

Μάλιστα επρόκειτο να καταθέσουν ακόμη η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιάννης Ζαννιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου, ωστόσο δεν κατέθεσαν, καθώς η δικογραφία έκλεισε και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στο πλαίσιο της έρευνας των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων ο κ. Ρουμελιώτης κατέθεσε δύο φορές και φέρεται να επιβεβαίωσε τις δημόσιες δηλώσεις του, ότι δηλαδή είχε προειδοποιήσει τον πρώην Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου περί των προβληματισμών που επικρατούσαν στο ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος.

Οι σχετικές καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ δημοσιεύθηκαν στους «New York Times», όπου ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα».

Από την πλευρά του ο κ. Αρσένης κατά την κατάθεσή του επιβεβαίωσε πως σε ιδιωτικές συζητήσεις ο κ. Ρουμελιώτης έλεγε όσα τώρα υποστήριξε δημόσια, αλλά επισήμανε ότι το κατά πόσον ο κ. Ρουμελιώτης είχε, ή όχι, ενημερώσει την ηγεσία της Κυβέρνησης για το θέμα «δεν το γνωρίζει».

Μετά την κατάθεσή της στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς η κα Κατσέλη σε δήλωσή της υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση των συζητήσεων του πρώην Πρωθυπουργού με τους παράγοντες του ΔΝΤ και έτσι δεν γνωρίζει αν υπήρχε, ή όχι, ενημέρωση της ηγεσίας τής τότε Κυβέρνησης για αμφιβολίες περί της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι το ΔΝΤ δεν είχε εκφράσει επίσημη θέση για ενδεχόμενη διαφορετική κατεύθυνση στο οικονομικό πρόγραμμα από τη συμφωνηθείσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρουμελιώτης: Τι προειδοποίησα Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου πριν το Μνημόνιο

Ρουμελιώτης: Ο Στρος Καν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι για να πετύχει το μνημόνιο χρειάζεται αναδιάρθρωση

Ομερτά Παπανδρέου-Ρουμελιώτη για τις αποκαλύψεις περί Μνημονίου

SHARE:

24Media Network