Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση
Συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με Έλληνες αξιωματούχους με αντικείμενο τον συντονισμό για την εφαρμογή του προγράμματος. Στο στιγμιότυπο ο αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Eurokinissi

Συμφωνία την Τρίτη επιτάσσει η σωτηρία της οικονομίας. Σε εξέλιξη νέος γύρος διαβουλεύσεων με συμμετοχή του Τρ. Αλεξιάδη. Τη σκυτάλη λαμβάνουν αργότερα Τσακαλώτος, Σταθάκης. Σκληρή μάχη για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια

Στη μάχη για έναν ακόμη διαπραγματευτικό γύρο – τον καθοριστικότερο και εκτός απροόπτου τον οριστικό – ρίχνεται εκ νέου το οικονομικό επιτελείο, μετά τις διαβουλεύσεις – θρίλερ της Κυριακής που διήρκησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ήδη από τις 14:00 περίπου το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι αύριο, αφού δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Το βάρος αυτής της συνάντησης «σηκώνει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, με τους κ. κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη να αναλαμβάνουν δράση μετά τις 16:00.

Η εμφάνιση του κ. Αλεξιάδη στη διαπραγμάτευση αφορά στην οριστικοποίηση των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων και των ισοδύναμων μέτρων που θα αναστείλουν την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η σημερινή μέρα των διαβουλεύσεων κρίνει την επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι αύριο πρέπει να συνεδριάσει – μέσω τηλεδιάσκεψης – το Euro Working Group για να εγκρίνει τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί και μια ακόμη συνεδρίαση του Euro Working Group – πιθανότατα την Πέμπτη, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα κλειδώσουν στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Κατά τις πληροφορίες, δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες που στερούν από την Αθήνα την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί είναι αφενός τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας της μεσαίας τάξης από τους πλειστηριασμούς και αφετέρου η διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων.

Πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, Αθήνα και θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει για την προστασία του 25% της πρώτης κατοικίας των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων. Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύεται έως και το 58-60% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, ώστε το δίχτυ προστασίας να επεκταθεί από τους πιο αδύναμους και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

“Ψάχνουμε τα κριτήρια εκείνα που θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές”, τόνισε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Κόκκινα δάνεια

Το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων έχει καταστεί το νέο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Οι δανειστές πιέζουν για την πώλησή τους σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (distressed funds), με πολύ χαλαρά μάλιστα κριτήρια. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει βέτο στην πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, συζητώντας μόνο το ενδεχόμενο πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα