Στην τελική ευθεία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην τελική ευθεία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
To κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού. Eurokinissi

Κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων του CVC Capital με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τις επόμενες μέρες όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς θα τούς παρουσιάσει το αναθεωρημένο business plan.

Κοντά σε αίσιο τέλος, έπειτα μάλιστα από πολλά επεισόδια, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες, το σίριαλ πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστική καθώς η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προχωράει τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του CVC Capital Partners.

Χαρακτηριστικό των προχωρημένων συζητήσεων είναι το γεγονός ότι για την τρέχουσα εβδομάδα έχει οριστεί μια ακόμη συνάντηση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με τους εκπροσώπους του CVC Capital Partners, το οποίο εξακολουθεί να επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς θα τούς παρουσιάσει το αναθεωρημένο business plan της Εθνικής Ασφαλιστικής, προκειμένου να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό fund CVC είχε προσφέρει περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά η πρόταση είχε απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το τίμημα κρίθηκε χαμηλό και δεν προσέγγιζε τούς στόχους πού είχαν τεθεί και τοποθετούσαν τον πήχη έναρξης των συζητήσεων για την πώληση της εταιρείας στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο κλοιός πάντως των Θεσμών γύρω από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει πλέον σφίξει αρκετά, ενώ και τα συνεχόμενα αιτήματα των διοικήσεων της τράπεζας για αναβολή της πώλησης προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερο κλίμα στην αγορά, δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, με το τίμημα συνεχώς να υποχωρεί. Υπ’ αυτές τις συνθήκες όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τελικώς n μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας φαίνεται πως θα πωληθεί για περίπου 500 εκατ. ευρώ (ίσως και κάτι λιγότερο) στον μοναδικό πλέον ενδιαφερόμενο, το CVC.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πώληση της εταιρείας ως διαδικασία ξεκίνησε επί διοικητή Τάκη Αράπογλου, όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε στο σύνολό της από τη μητρική και βγήκε από το Χρηματιστήριο, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης, αν και τότε οι διοικήσεις της Εθνικής ήταν πολύ πιο συγκροτημένες ως προς το εγχείρημα. Τώρα πωλείται το 80% της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι πάντως της Εθνικής Ασφαλιστικής συνεχίζουν να αντιδρούν μόνο που πια φαίνεται πως τα περιθώρια αντίδρασης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Τα επιχειρήματα τους αφορούν το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των ασφαλίστρων μετά την πώληση και την αλλαγή επί τα χείρω των εργασιακών σχέσεων.

Ποιο είναι το CVC Capital Partners

Το CVC Capital μέσω του ελληνικού βραχίονα Hellenic Healthare, έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανοιχτά το ενδιαφέρον αποκτήσης της Εθνικής ασφαλιστικής. Το CVC Capital Partners έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας στην χώρα μας, και η απόκτηση της ασφαλιστικής εταιρείας έχει στρατηγική σημασία για τα περαιτέρω σχέδιά του στην ελληνική αγορά.

Ή πορεία του CVC στην ελληνική αγορά υγείας υπήρξε αξιοσημείωτη. Ξεκίνησε μάλλον διστακτικά, όταν στους αμερικανούς προετάθη η εξαγορά του Metropolitan, τέσσερα χρόνια πριν, το 2016. Μέσω της Hellenic Healthcare ελέγχει πλέον τρία από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας. Μετά τό Metropolitan Hospital ακολούθησε το 2018 ή εξαγορά του Ιασώ General, και το 2019 το Υγεία.

Ή CVC Capital Partners είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο. Από την ίδρυση της το 1981 έως και σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας πάνω από 300 επενδύσεις, ενώ σήμερα διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα