Στο κόκκινο ο ΟΑΕΕ. ‘Έφαγε’ ήδη το 100% της κρατικής χρηματοδότησης

Στο κόκκινο ο ΟΑΕΕ. ‘Έφαγε’ ήδη το 100% της κρατικής χρηματοδότησης
ΑΘΗΝΑ-Κατάληψη το γραφείο του ΟΑΕΕ από συμβασιούχους εργαζομένους στον οργανισμό.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Υπερκάλυψε ο ΟΑΕΕ το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης, μέσα στο εννεάμηνο. Για τρύπα στον προϋπολογισμό κάνει λόγο η ΝΔ

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δείχνουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έκανε χρήση του συνόλου της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, συν κάτι… ψηλά.

Ακριβέστερα, ενώ η πρόβλεψη ήταν να λάβει 834 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση για όλη την χρονιά, έως τον Σεπτέμβριο έλαβε 835 εκατ. ευρώ (100,1%) για να μπορέσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις.

Το στοιχείο αυτό εξηγεί απόλυτα την ανάγκη που έχει ο Οργανισμός για πρόσθετη χρηματοδότηση, λόγω και της δεδομένης έλλειψης ρευστότητας και δικαιολογεί το γεγονός ότι δόθηκαν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, από τον «υπο – κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα.

Σε δυσχερή θέση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Προϋπολογισμού, βρίσκεται όμως και το ΙΚΑ. Το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας έχει αξιοποιήσει στο εννεάμηνο το 83,9% του συνόλου της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, έως τον Σεπτέμβριο το ΙΚΑ έλαβε 1,86 δισ. ευρώ όταν το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης ανέρχεται στο 2,217 δισ. ευρώ. Στην ουσία πρέπει να καταφέρει να πληρώσει τις συντάξεις έως το τέλος του έτους, αξιοποιώντας μόνο 357 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει από το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης, μαζί βέβαια με τα έσοδα από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Αντίστοιχα εξηγείται και το γιατί η διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε προ μηνός να λάβει ως ενίσχυση το ποσό των 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, πρόταση που όμως απορρίφθηκε από το ΔΣ του Ιδρύματος, κατά πλειοψηφία. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το ΙΚΑ να λαμβάνει τελικά το παραπάνω ποσό από τα αποθεματικά του Κράτους.

Σημαντική αστοχία στον προϋπολογισμό

Την ανάγκη να υπάρξει «ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις που θα δώσει τη δυνατότητα στην οικονομία να πάρει μπρος και στα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν την εισπραξιμότητά τους» επισημαίνει η ΝΔ εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας.

Σε κοινή δήλωσή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής -ΓΛΚ, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας και ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τη δημοσίευση των οριστικών στοιχείων της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εννιάμηνο του 2016, επισημαίνουν πως για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε σχέδιο για την οικονομία, αλλά ούτε και την ικανότητα να διαχειριστεί την κατάσταση.

Στη δήλωση τονίζουν πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συμβαίνει επειδή το κράτος δεν πληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, επισημαίνοντας πως είναι χαρακτηριστικό πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από τότε που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας έχουν αυξηθεί κατά 63%.

«Η προχειρότητα και η ανικανότητα με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη εκτός στόχων» τονίζουν τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ καθώς, όπως λένε, ο ΟΑΕΕ μέσα σε 9 μήνες έχει ήδη υπερβεί την ετήσια πίστωση που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ενώ το ΙΚΑ έχει φτάσει στο 83,9% της ετήσιας δαπάνης του. «Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία σημαντική αστοχία στον προϋπολογισμό και ότι ο ΟΑΕΕ και ενδεχομένως και άλλα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η πολιτική της υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας, την επικράτηση της μερικής απασχόλησης, στη μείωση των μισθών και συνεπώς στην κατάρρευση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων» Αναφέρονται τέλος στο σχέδιο που έχει προτείνει με τη «Συμφωνία Αλήθειας και τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης».

(Πηγή dikaiologitika)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα