Στο τραπέζι με τους θεσμούς οι νέες μειώσεις φόρων και η “γέφυρα” πλεονασμάτων

Στο τραπέζι με τους θεσμούς οι νέες μειώσεις φόρων και η “γέφυρα” πλεονασμάτων
To υπουργείο Οικονομικών. AP

Με νέες "απαιτήσεις" θα υποδεχθεί την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο τους εκπροσώπους της τρόικας οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση.

Η θετική αναφορά του επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ για καλύτερη του αναμενομένου πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2019, ανοίγει το δρόμο για σημαντική αναθεώρηση εκ μέρους της ΕΕ των προβλέψεων για ανάπτυξη και πλεονάσματα και για το 2020.

Πως; Αν στις επαφές που ξεκινούν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των θεσμών πειστούν ότι υπάρχει για φέτος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το 2020.

Τότε θα μένει μόνο να δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία για το κλείσιμο του 2019 πριν το υπουργείο οικονομικών νομοθετήσει τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μιας πρώτης δόσης από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παραδέχθηκε ότι σε αυτήν την αξιολόγηση εκτός από την χρήση των κερδών από τα ομόλογα για επενδύσεις η Ελλάδα θα ζητήσει και τη θεσμοθέτηση της μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού της όχι μόνο για έκτακτο κοινωνικό μέρισμα αλλά για μόνιμα μέτρα δηλαδή μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Πλούσια αναμένεται και η ατζέντα των θεμάτων που θα θέσουν οι θεσμοί με πρώτο το νέο πλαίσιο για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Το θέμα αυτό που μπορούσε να χαρακτηριστεί «κομβικό» καθώς το νέο καθεστώς θα πρέπει να τερματίσει τα 8 διαφορετικά καθεστώτα προστασίας που είναι ακόμη ενεργά μέσω αιτημάτων που δεν έχουν τελεσφορήσει και να τερματίσει κάθε έννοια «προστασίας» προσαρμόζοντας την κατάσταση στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Επίσης έρχονται για να μάθουν λεπτομέρειες και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει και προωθεί προς ψήφιση η Κυβέρνηση.

Μεγάλο μέρος των επαφών που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα θα αφορούν και το θέμα της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια που φτάνουν ακόμη το 45% του συνόλου. Η ενεργοποίηση στην πράξη του σχεδίου Ηρακλής, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά και οι πωλήσεις πακέτων δανείων από τις τράπεζες θα είναι βασικά κεφάλαια στις συναντήσεις με το ΥΠΟΙΚ τις διοικήσεις των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ η ανταλλαγή τριών ομολόγων ονομαστικής αξίας 3,3 δις ευρώ (τιμής αγοράς 3,8 δις ευρώ) με επιτόκιο 3,5% που κατείχε η Εθνική με ένα νέο 30ετές ομόλογο ίσης αξίας με επιτόκιο 3,25%.

Με την κίνηση αυτή βελτιώνεται το προφίλ πληρωμών του χρέους και η κερδοφορία της τράπεζας για το 2020 εν όψει και της ενεργοποίησης του σχεδίου Ηρακλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα