Στουρνάρας: Υψηλότερη των προβλέψεων η ανάκαμψη του ΑΕΠ

Στουρνάρας: Υψηλότερη των προβλέψεων η ανάκαμψη του ΑΕΠ
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας Eurokinissi

Μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένει η κεντρική τράπεζα. Τι είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να δεχθεί μεγάλη ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από τη δράση Next Generation, πάνω από 17% του ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για μέση άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2021-2026.

«Ήταν κάτι αναπάντεχο. Θα έχει πολύ θετική επίπτωση στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ στη συνέντευξη.

«Έχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Για τα επόμενα έξι χρόνια, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 2% υψηλότερη από τις προβλέψεις που κάναμε ως τώρα. Οπότε, θα αναθεωρηθούν υψηλότερα οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Η μεγάλη πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να απορροφήσει τα κεφάλαια «με τον σωστό τρόπο, έχουν τη μέγιστη δυνατή επίπτωση στην ανάπτυξη. Δεν αρκεί να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Πρέπει οι επενδύσεις να συνοδευτούν από δομικές μεταρρυθμίσεις».

Πότε θα χαλαρώσει το πρόγραμμα της ΕΚΤ;

Την ίδια στιγμή ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε στη συνέντευξή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα χαλαρώσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, βασιζόμενη κυρίως στο πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι αγορές assets ίσως συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Η σύνδεση της μοίρας του προγράμματος τόνωσης με τις τιμές καταναλωτή, σηματοδοτεί πιθανή στήριξη για την επέκταση του προγράμματος πέραν του Ιουνίου 2021, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για χρόνια.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αναμένει η ΕΚΤ να κάνει χρήση του συνόλου του προγράμματος των 1,35 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ, γνωστό ως ΡΕΡΡ.

Δήλωσε ακόμη ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, αν και μια εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν αβέβαιες και άνισες, παρά το πρόσφατο δημοσιονομικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ που στόχο έχει να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα κράτη της περιοχής.

Ο Γ. Στουρνάρας συμμερίζεται την επιφυλακτικότητά της. “Ενώ είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε μια ύφεση τον Απρίλιο, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν”. Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται ξανά μετά από μήνες συρρίκνωσης, ωστόσο οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διατηρήσουν τους εργαζόμενους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς εμπορίου διεθνώς και ζήτησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα