Στουρνάρας: Ανάπτυξη +4% του ΑΕΠ, αλλά υπό όρους

Ο ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΗΣΑΝ Ο,ΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ --ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Ο ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΗΣΑΝ Ο,ΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ --ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Πρόσθετη ανάπτυξη  ως 4%  του ΑΕΠ βλέπει  η ΤτΕ  μέσω  των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό  με  δημοσιονομική εξυγίανση και μείωση φόρων. Φοροελαφρύνσεις από το 2019 και χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής εάν οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους προανήγγειλε ο Γ.Δραγασάκης

Επιτάχυνση  του  ρυθμού  ανάπτυξης   μέχρι  και   4%  του  ΑΕΠ   μπορεί  να  φέρει   η  συνέχιση   της  δημοσιονομικής  εξυγίανσης σε  συνδυασμό  με  την  υλοποίηση   μεταρρυθμίσεων   και  την  μείωση  των  συντελεστών  για  τις  επιχειρήσεις   σύμφωνα  με  τον  διοικητή  της   Τράπεζας  της   Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας   στην σε εκδήλωση του οργανισμού "διαΝΕΟσις  τόνισε  ότι η  ελληνική οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να περάσει, σχετικά σύντομα, σε μια νέα αναπτυξιακή φάση, εφόσον βέβαια συνεχισθεί με επιτυχία η εφαρμογή του προγράμματος.

Όπως είπε υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ωστόσο σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογούν επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών. Αντίθετα, χρειάζεται τώρα μεγαλύτερη επιμονή και αταλάντευτη συνέπεια.

ADVERTISING

Ο  κ.  Στουρνάρας τόνισε   ότι  μπορούν  να  προκύψουν μακροχρόνια οφέλη  όταν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μακροχρόνια συμπληρωματικά οφέλη για το πραγματικό ΑΕΠ κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 4%, όταν μειώνεται το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και ταυτόχρονα υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Τα μέγιστα οφέλη της τάξης του 4% προκύπτουν όταν ο δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, ακολουθούμενα από οφέλη της τάξης του 1% όταν ο δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιείται για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα από εργασία.

Ο διοικητής  της   ΤτΕ   σημείωσε   παράλληλα με  τις μεταρρυθμίσεις , απαιτείται παράλληλα και βελτίωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας της οικονομίας. Προϋπόθεση για αυτό όπως ανέφερε, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Κάτι τέτοιο θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσω δύο διαύλων: α) την αύξηση της προσφοράς τραπεζικών δανείων και β) την αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα.

Κάνοντας έναν απολογισμό της κρίσης ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η εφαρμογή των μνημονίων είχε πράγματι υψηλό κόστος, Όμως όπως υπογράμμισε από την άλλη πλευρά τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν από το 2010 και έπειτα πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν και να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας, αφήνοντας πίσω μία θετική κληρονομιά των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στις αγορές εργασίας και προϊόντων καθώς και στη δημόσια διοίκηση.

Επιπροσθέτως η δημοσιονομική εξυγίανση, παρά το υψηλό βραχυχρόνιο κόστος, έχει πολύπλευρα αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, εφόσον συνεχιστεί και στο μέλλον, πέρα από το θετικό αντίκτυπο στην υποχώρηση του περιθωρίου επιτοκίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης της οικονομίας, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο (fiscal space), που επιτρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης και συμβάλλοντας σε αύξηση του δυνητικού προϊόντος.

Φοροελαφρύνσεις από το 2019

Χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής από το 2019 και φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν στην ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους προανήγγειλε, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, μία μείωση του χρέους που θα συνοδεύεται με μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να πληρώνει λιγότερα για το χρέος και περισσότερα για την ανάπτυξη, γεγονός που θα καθιστά και το χρέος βιώσιμο. Είναι, συνεπώς, ένα αίτημα δίκαιο και αμοιβαία επωφελές, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία όσοι αυτοβούλως συνδέουν το αίτημα αυτό με νέες δεσμεύσεις ή ακόμη και νέα μνημόνια.

" Αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων, στήριξης των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Και να συζητήσουμε τις ακριβείς αναλογίες μιας τέτοιας κατανομής" υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Δραγασάκης επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης προκειμένου η χώρα να αναγκαστεί να υπογράψει ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε ότι κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αποφασιστική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η συστηματική καταπολέμηση του προβλήματος της ανασφάλιστης και της μαύρης εργασίας .

Σε κάθε περίπτωση όλα όσα συνδέονται με τη διαπραγμάτευση, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. "Δεν είναι απλώς επιθυμητό, είναι αναγκαίο. Μόνο έτσι θα υπάρξει ο χρόνος να γίνουν αρκετές δοκιμαστικές πράξεις δανεισμού, ώστε να μη συμβεί ό, τι και το 2014, όταν η έκδοση ενός ομολόγου αποδείχτηκε επιτυχής, αλλά η αμέσως επόμενη κατέληξε σε φιάσκο, επηρεάζονταν αρνητικά όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, " ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτιμώντας μάλιστα ότι οι στόχοι αυτοί είναι απολύτως εφικτοί , καθώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει και θέληση και αποφασιστικότητα να κάνει ό, τι εξαρτάται από την ίδια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στην ώρα τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος, Μνημόνιο 3
SHARE:

24Media Network