Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας επιδιώκει η Αθήνα

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας επιδιώκει η Αθήνα

Ξεκινούν την Τρίτη οι συνεδριάσεις σε επίπεδο Brussels Group. Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα σημεία σύγκλισης Αθήνας - δανειστών. Ποια μέτρα κλειδώνουν και ποια παραμένουν ακόμη στον αέρα

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας είναι ο νέος στόχος της διαπραγμάτευσης, καθώς πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group έχουν προχωρήσει σημαντικά, καθώς όπως όλα δείχνουν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Δεδομένης, λοιπόν, της προόδου που έχει καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα, η ελληνική πλευρά στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία.

Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει στη διεηαγωγή έκτακτου Eurogroup, πριν την 5η Ιουνίου, μια ακόμη ημέρα της κρίσης για την κυβέρνηση, αφού τότε πρέπει να αποπληρωθεί η πρώτη – από τις τέσσερις του Ιουνίου – δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, ενώ οι συνεδριάσεις του Brussels Group αναμένεται να  ξεκινήσουν εκ νέου από αύριο Τρίτη.

Πλέον, Ελλάδα και δανειστές εμφανίζουν σύγκλιση θέσεων στα εξής ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

ΦΠΑ

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους του νέου καθεστώτος ΦΠΑ.

Κατά τις πληροφορίες, αυτό περιλαμβάνει τρεις συντελεστές, ωστόσο μένει ακόμη να συμφωνηθεί το ακριβές ύψος των συντελεστών αλλά και ποια προϊόντα θα υπαχθούν στον κάθε συντελεστή.

Το νέο καθεστώς αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Αθήνα συνεχίζει να δίνει μάχη ώστε τα τρόφιμα να υπαχθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή, ωστόσο φαίνεται να έχει αποδεχθεί ότι παύει να ισχύει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και το 2015, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αλλαγές – και αντικατάσταση από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας – από το επόμενο έτος, 2016.

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στην μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και στην επαναφορά της στα επίπεδα πριν την 1/1/2015.

Εκείνο που μένει να συμφωνηθεί είναι εάν η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε εισόδημα από 30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ και άνω.

Επαναφορά 13ης σύνταξης

Κατά τις πληροφορίες, η απόφαση για επαναφορά της 13ης σύνταξης μετατίθεται προς τα τέλη του 2015.

Στον αντίποδα, Ελλάδα και δανειστές συνεχίζουν να εμφανίζουν διαφορές σε καίρια ζητήματα, όπως:

Πρωτογενές πλεόνασμα

Αθήνα και δανειστές ακόμη δεν έχουν διαμορφώσει τους οριστικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Το χάσμα σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 παραμένει, με την κυβέρνηση να επιδιώκει πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο του 0,8%, αλλά τους δανειστές να ασκούν πιέσεις για διαμόρφωση του στόχου πέριξ του 1,5%.

Ασφαλιστικό

Η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού παραμένει ακόμη στον αέρα, αφού το μοναδικό σημείο σύγκλισης των δύο πλευρών δεν είναι άλλο από την ανάγκη κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα