Συμφωνία στο Eurogroup: Τα βρήκαν στη μέση για μέτρα και αντίμετρα

Συμφωνία στο Eurogroup: Τα βρήκαν στη μέση για μέτρα και αντίμετρα

Με κέρδος τα εργασιακά για την Ελλάδα και συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ σε δύο δόσεις το 2019 και 2020 και ταυτόχρονη νομοθέτηση αντίμετρων, ολοκληρώθηκε το Eurogroup. "Πράσινο φως" για επιστροφή των θεσμών

Σε προκαταρκτική συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ σε δύο δόσεις που «παντρεύει» την πρόταση της Αθήνας και Βρυξελλών, κατέληξε το Eurogroup της Μάλτα, ανάβοντας το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα χωρίς όμως το εισιτήριο επιστροφής να έχει ακόμη ημερομηνία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφωνήθηκε μια μίξη της Ευρωπαϊκή πρότασης που έπεσε στο τραπέζι στην τελευταία συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και της πρότασης, που είχε κάνει η ελληνική πλευρά πριν από 15 ημέρες.

Τόνισε ακόμη ότι αν υπάρξει υπέρβαση την επίτευξη των στόχων η Ελλάδα, θα μπορέσει να ενεργοποιήσει παράλληλα και τα αντισταθμιστικά μέτρα, που θα καταπολεμούν την παιδική φτώχεια τον ιατροφαρμακευτικό τομέα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, τόνισε ότι θα πρέπει να λυθούν καθαρά πρακτικά θέματα για να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής αφού όπως είπε έχει συμφωνηθεί «το ύψος το είδος και η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων».

Η πρόταση προβλέπει μέτρα σε δυο δόσεις συνολικής δημοσιονομικής απόδοσης 2% του ΑΕΠ. Το 2019 θα πρέπει να γίνει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, κυρίως από περικοπή συντάξεων κύριων και επικουρικών Η ελληνική πρόταση ήταν να προηγηθεί το 2019 η μείωση του αφορολόγητου, αλλά απορρίφθηκε από το ΔΝΤ, που ήθελε να προηγηθούν οι περικοπές των συντάξεων.

Η επόμενη ελληνική πρόταση, ήταν μια μικτή εκδοχή με την συνολικής προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ το 2019 να γίνει κατά 07% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων και κατά 0,3% από μείωση του αφορολόγητου.

Το 2020 θα πρέπει να γίνει άλλη μια προσαρμογή της τάξης του 1% του ΑΕΠ που θα προέλθει κυρίως μείωση του αφορολόγητου από μισθωτούς και συνταξιούχους. Και για το 2020, η μείωση σύμφωνα με την ελληνική πρόταση προέβλεπε προσαρμογή 0,7% από την μείωση του αφορολόγητου και 0,3% από την μείωση των συντάξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση, άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων για το 2019 και το 2020, θα εξαρτηθεί από την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα.

Επιστροφή των θεσμών

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ  η συμφωνία θα είναι οδηγός για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί το ταχύτερο δυνατό για να κλείσουν οι λεπτομέρειες. Στη συνέχεια είπε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι συζητήσεις για να συμφωνηθεί και η ελάφρυνση του χρέους και των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων για τα πλεονάσματα μέχρι και το επόμενο Eurogroup.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ Γιώργου Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών υπό τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κατά την προσύσκεψη συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018 και κρίθηκε από όλους ότι υπάρχει έδαφος για ένα περίγραμμα συμφωνίας που επιτρέπει την επιστροφή των ομάδων των δανειστών στην Αθήνα.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ, έδωσε μια θετική πρόγευση για ότι θα ακολουθούσε. Τόνισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα. Αφού η συνολική συμφωνία υπερβαίνει τα μέτρα που συζητούνται αυτήν την ώρα για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Ολλανδός υπουργός, “έχουμε εργαστεί εντατικά με τις ελληνικές αρχές τις προηγούμενες εβδομάδες και τώρα θα ενημερώσω τους υπουργούς για τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών”.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως “το θετικό είναι πως υπάρχουν αποτελέσματα”, και παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρώτα θα ενημερώσει τους υπουργούς και μετά τους δημοσιογράφους.

(Φωτογραφία: AP/Thierry Monasse)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα