Συμφωνία της τελευταίας στιγμής βλέπει για την Ελλάδα η Fitch

Συμφωνία της τελευταίας στιγμής βλέπει για την Ελλάδα η Fitch

Καταλυτικής σημασίας θα είναι η αντίδραση της ΕΚΤ στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, λέει μεταξύ άλλων ο Fitch

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα είναι καταλυτικής σημασίας για τις συνέπειες που θα έχει η μη καταβολή δόσης εκ μέρους της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτιμά σε σημερινή έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής ως την πλέον πιθανή έκβαση" αναφέρει ο οίκος, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος να χαθεί η πληρωμή μιας δόσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες από την ενδεχόμενη μη καταβολή πληρωμής προς το ΔΝΤ, ότι η χρεοκοπία ενός κράτους και ο αντίκτυπός της στα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις (collateral) «θα κάνουν πιο δύσκολη την εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα «συνεχίζει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, όσο αυτές παραμένουν φερέγγυες και να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις».

Τα σχόλια αυτού του είδους, εκτιμά ο διεθνής οίκος, φαίνεται να υποδηλώνουν ότι ενώ είναι πιθανόν η μη καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), εντούτοις κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί.

Μια από τις συνέπειες σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα, θα ήταν ένα «κούρεμα» των εξασφαλίσεων, αναφέρει ο Fitch.

SHARE: