Συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών: Η μετάβαση από τον νόμο Κατσέλη στην εξωδικαστική ρύθμιση στην ατζέντα

Συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών: Η μετάβαση από τον νόμο Κατσέλη στην εξωδικαστική ρύθμιση στην ατζέντα
Το Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης.

Η διαδικασία διαδοχής μεταξύ νόμου Κατσέλη – Σταθάκη και εξωδικαστικής ρύθμισης στο νέο καθεστώς είναι το πρώτο θέμα στην σημερινή ατζέντα Κυβέρνησης – Τραπεζιτών.

 Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την συμφωνία της προηγούμενης Πέμπτης μεταξύ του Κυβερνητικού επιτελείου και των Τραπεζών θα συζητούν κατά την σημερινή συνάντηση στο νόμο Κατσέλη Σταθάκη.

Συγκεκριμένα έχει προκύψει θέμα για το διάστημα των περίπου δύο μηνών που θα μεσολαβήσει από την λήξη του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη μέχρι και την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εξωδικαστική ρύθμιση.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι ακριβώς θα γίνει με τους περίπου 20.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν κάνει αίτημα ένταξης στο νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η αίτηση τους. Αν δηλαδή κάποιος αποφασίσει να παραμείνει στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη θα έχει κάποιες συνέπειες ή θα μπορεί να επιλέξουν “δίοδο” ρύθμισης του δανείου τους;

Θα υποχρεωθούν με κάποιο τρόπο οι περίπου 170.000 ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη που έχουν πάρει δικάσιμο να μεταβούν στο νέο καθεστώς.

Αν κάποιος δεν καταφέρει να ενταχθεί στο νέο καθεστώς αλλά δεν έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη Σταθάκη θα μείνει χωρίς κάλυψη της πρώτης κατοικίας;

Κατά την συνάντηση θα συζητηθούν και θέματα που έχουν τεθεί και από την ΕΕ . Για παράδειγμα ζητούν το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας να έχει ημερομηνία λήξης και να μην είναι μόνιμο όπως θέλει η Κυβέρνηση.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί στην λεπτομέρεια πότε και πώς θα ελέγχεται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η ΕΕ θέλει στενό έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών ώστε όταν η οικονομική τους κατάσταση βελτιώνεται να μειώνεται αντίστοιχα ή να περικόπτεται η επιδότηση της δόσης του δανείου από το δημόσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα