Συνωστίζονται στα δικαστήρια για να “κουρέψουν” χρέη

Συνωστίζονται στα δικαστήρια για να “κουρέψουν” χρέη

Ακόμα και την εκποίηση ιδιωτικού ΙΧ απέτρεψε δικαστήριο στα Γιάννενα σε μακροχρόνια άνεργη. Δεκάδες οι διαγραφές και οι διευκολύνσεις από δικαστήρια σε όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν οφειλές

Τη γενικότερη αδυναμία απλών πολιτών να αποπληρώσουν τις οφειλές τους φαίνεται να συμμερίζονται πλέον ακόμα και οι δικαστές, οι οποίοι ξεσκονίζουν μία μία τις αιτήσεις δανειοληπτών που ζητούν “κούρεμα” χρεών.

Έτσι ακόμα και τα δικαστήρια αποδεικνύεται ότι δεν στέκονται στα τυπικά που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη και προχωρούν καθημερινώς σε διαγραφές χρεών προς τις τράπεζες.

Οι θετικές αποφάσεις προκάλεσαν μπαράζ προσφυγών

Μετά από το “κούρεμα” 250.000 ευρώ σε δανειολήπτη από το Ηράκλειο Κρήτης, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πρόσφατα δικαστήριο διέγραψε το 93% του χρέους Ηπειρώτισσας, που δήλωσε ότι αδυνατούσε να το αποπληρώσει.

Πρόκειται για απόφαση του Ειρηνοδικείου Ζίτσας Ιωαννίνων. Συνολικά, η οφειλή της έναντι των τραπεζών ήταν ύψους 67.374,35 ευρώ, ωστόσο το δικαστήριο διέγραψε 62.574,35 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η αιτούσα υποχρεούται να καταβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες κάθε μήνα και επί μια τετραετία μόλις το ποσό των 100 ευρώ.

Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο που απέρριψε τις απόψεις των τραπεζών, εξαίρεσε από την εκποίηση το αυτοκίνητο της δανειολήπτριας,ι παλαιότητας 11 ετών, με κινητήρα 1.100 κυβικών εκατοστών. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εμπορική αξία του αυτοκινήτου δεν θα προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά ούτε θα αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτριών της δανειολήπτριας.

Αντιστοίχως, δύο επίσης σημαντικές παρεμφερείς αποφάσεις έλαβε το Ειρηνοδικείο Λαμίας. Στην πρώτη από αυτές διέγραψε χρέη δανειολήπτη σε τράπεζες ύψους 141.000 ευρώ από συνολικό ποσό 232.665 ευρώ.

Πρόκειται για “κούρεμα” ύψους 61% που στην περίπτωση αυτή δικαιολογήθηκε λόγω της ανεργίας του προσφεύγοντα στο δικαστήριο.

Στο ίδιο Ειρηνοδικείο προσέφυγε και η σύζυγος του αιτούντα, που είναι συνοφειλέτης στα ίδια δάνεια με την άντρα της χωρίς να έχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο εκτός του 50% της πρώτης τους κατοικίας.

Σχετική με την αίτησή της, εκδόθηκε απόφαση με την οποία αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η καταβολή οποιουδήποτε ποσού προς τους πιστωτές της, λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα