ΥΠΟΙΚ: Με βάση τις εμπορικές αξίες τα όρια του διάδοχου καθεστώτος του νόμου Κατσέλη

ΥΠΟΙΚ: Με βάση τις εμπορικές αξίες τα όρια του διάδοχου καθεστώτος του νόμου Κατσέλη
Το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Συνεχείς είναι οι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων των τραπεζών, καθώς και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της Ά κατοικίας.

Με βάση τις εμπορικές αξίες θα διαμορφωθούν τα νέα όρια κάλυψης του διάδοχου καθεστώτος στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτό τόνιζε πριν από λίγη ώρα κυβερνητικός αξιωματούχος, που συμμετείχε στην διυπουργική σύσκεψη συντονισμού, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που ξεκινά την Δευτέρα σε επίπεδο ηγεσίας των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα.

Ο υπολογισμός του νέου ορίου κάλυψης της πρώτης κατοικίας, με βάση τις εμπορικές τιμές σε άλλες περιπτώσεις ευνοεί και σε άλλες όχι. Τούτο, με δεδομένο ότι οι αντικειμενικές τιμές θα βρίσκονται σε φάση προσαρμογής στις εμπορικές που έχουν ορίσει ανεξάρτητοι εκτιμητές το καλοκαίρι του 2018. Ειδικότερα, σε περίπου 3750 περιοχές της χώρας, όπου οι εμπορικές τιμές προτάθηκε από τους ιδιώτες εκτιμητές να είναι αυξημένες ως και 30% και ανάλογα με το όριο κάλυψης της πρώτης κατοικίας που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και τις τράπεζες, κάποιοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τεθούν εκτός του πλέγματος προστασίας.

Ωστόσο για τις 8750 περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές που πρότειναν οι ιδιώτες είναι μικρότερες μπορεί το νέο όριο (που υπολογίζεται από τα 110.000 έως τα 120.000 ευρώ) η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορά περισσότερους.

Αν και δεν διευκρινίστηκε, η χρήση της εμπορικής αξίας θα παίξει ρόλο και στις απομειώσεις του κεφαλαίου των κόκκινων δανείων που θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να κάνουν στο πλαίσιο του τριμερούς συμβιβασμού (τράπεζα κράτος δανειολήπτης), που θα προβλέπει το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη.

Ως γνωστόν, ο όρος που έχουν θέσει οι τράπεζες και έχει γίνει αποδεκτός, είναι ότι το κούρεμα θα γίνεται μόνο αν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου – εν προκειμένω η εμπορική αξία – είναι μικρότερη από το ύψος του δανείου.

Χάνεται η προθεσμία για τους Γενικούς Γραμματείς

Κατά την σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό κ. Δημήτρης Λιάκος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συζητήθηκαν και οι αλλαγές στο δημόσιο. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται ότι ένα ακόμη πρόβλημα της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημερών θα είναι και μια νέα καθυστέρηση στην τοποθέτηση ανεξάρτητων Γενικών Γραμματέων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λόγω φόρτου εργασίας του ΑΣΕΠ, δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και οι διορισμοί ανεξάρτητων Γενικών Γραμματέων ως τα τέλη Μαρτίου που ήταν η προθεσμία που είχε δοθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση μετά τα μνημόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα