Συζητήσεις για την εξυγίανση των τραπεζών στην Κύπρο εν μέσω νέου διατάγματος για περιορισμούς στις συναλλαγές

Συζητήσεις για την εξυγίανση των τραπεζών στην Κύπρο εν μέσω νέου διατάγματος για περιορισμούς στις συναλλαγές

Το ένατο κατά σειρά διάταγμα στην Κύπρο για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές. Την ίδια ώρα συζητήθηκαν καυτά θέματα όπως η εξυγίανση των τραπεζών αλλά και οι εξαιρέσεις στο κούρεμα των καταθέσεων

Νέο διευκρινιστικό διάταγμα, το ένατο στη σειρά, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Παράλληλα, σημαντικά ζητήματα όπως οι εξαιρέσεις στο κούρεμα των καταθέσεων συζητήθηκαν σε ειδική σύσκεψη. 

Ξεκινώντας με το διάταγμα, επιτρέπεται η μεταφορά μέχρι και τριακοσίων χιλιάδες ευρώ, ανά συναλλαγή, εντός της Δημοκρατίας, από λογαριασμό ενός πιστωτικού ιδρύματος σε λογαριασμό άλλου. Αυτό ισχύει όταν η συναλλαγή εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής.

Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων σε φοιτητές εκτός Κύπρου, μέχρι και πέντε χιλιάδων ευρώ το τρίμηνο, για έξοδα συντήρησης, αλλά το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να διατηρεί κατάλογο στον οποίο θα καταγράφει και θα παρακολουθεί όλες τις πληρωμές. Η επιτροπή θα έχει δικαίωμα να ζητήσει κατάλογο και πληροφορίες για οποιαδήποτε πληρωμή.

Επιπλέον, όσοι ταξιδεύουν εκτός Δημοκρατίας μπορούν να μεταφέρουν σε μετρητά δύο χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν θα μπορούν να αποσύρουν πέραν των τριακοσίων ευρώ ημερησίως, που είναι το επιτρεπόμενο όριο ανάληψης ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Τώρα, ως προς την εφαρμογή του νόμου για την εξυγίανση των τραπεζών και τα θέματα γύρω από αυτήν, ήτοι τις εξαιρέσεις από το "κούρεμα" των καταθέσεων, καθώς το θέμα του διορισμού νέου προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου στην Τράπεζα Κύπρου, όλα αυτά συζητήθηκαν σε πολύωρη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Συζητήθηκε επίσης, είπε, το θέμα της πλήρωσης των κριτηρίων ικανότητας και καταλληλότητας των υποψηφίων για διορισμό στο νέο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

Στη σύσκεψη, που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες. συμμετείχε και ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης. Για αρκετή ώρα, στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονταν και στελέχη της τρόικας, καθώς και ο Αλ Λακχανί, υψηλόβαθμο στέλεχος της "Alvarez & Marsal " , ειδικός επί χρηματοπιστωτικών ζητημάτων και αναδιάρθρωσης οργανισμών, όπως η Τράπεζα Κύπρου.

Στο μεταξύ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης,χαρακτήρισε "μονόδρομο" την εφαρμογή των μέτρων, που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ,για επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πιο σημαντικό, δήλωσε μιλώντας στο ΡΙΚ, είναι η εφαρμογή κάθε μικρού ή μεγάλου μέτρου που θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας. Τόνισε ότι επόμενος στόχος είναι να συγκεκριμενοποιηθούν και να ανακοινωθούν μέτρα, που θα δημιουργούν μια κρατική μηχανή πιο λειτουργική και αποδοτική, αλλά και λιγότερο σπάταλη και η οποία θα είναι σύμμαχος και συνεργάτης του ιδιωτικού τομέα. Δεν απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο εξαγγελίας τρίτης δέσμης μέτρων, που θα αφορά την πραγματική οικονομία. Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, ο κύριος Γεωργιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές, παράλληλα, όπως ανέφερε, με την πορεία που ακολουθείται για άρση των περιορισμών στις τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κύπρος: Ραγδαία αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση του ΑΕΠ

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Η Κύπρος πουλά τα αποθέματα χρυσού της

Συρρίκνωση βλέπει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη για το 2013. Κατά 4,2% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας

Κύπρος: Στο Υπουργικό Συμβούλιο τα μέτρα επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας

SHARE:

24Media Network