Τα "μηνύματα" του Ρέγκλινγκ πίσω από την έγκριση της δόσης

Τα "μηνύματα" του Ρέγκλινγκ πίσω από την έγκριση της δόσης

Ο ESM θα στηρίζει την Ελλάδα, αρκεί να προχωρά με τις μεταρρυθμίσεις. Δεν ανοίγει ο διάλογος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, όπως επιβεβαιώνει και το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός, αμέσως μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

Όπως επισημαίνεται, η εκταμίευση της δόσης – η οποία ακολουθεί την ολοκλήρωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της δεύτερης δέσμης με τα προαπαιτούμενα, θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και για τη συγχρηματοδότηση έργων που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσω  της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, η υιοθέτηση των οποίων είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι τιμές, αλλά και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το οποίο θα αυξήσει τα επίπεδα ρευστότητας και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας».

«Ελπίζω η καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να συνεχιστεί, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος να μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχει αποφανθεί και το Eurogroup», διεμήνυσε ο Ρέγκλινγκ, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Αθήνα.

H υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα είναι η Τρίτη και τελευταία εκταμίευση της αρχικής δόσης ύψους 16 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί τον Αύγουστο του 2015. O ESM έχει επίσης χορηγήσει στην Ελλάδα ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μετά και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η μέχρι στιγμής βοήθεια που θα έχει λάβει η Ελλάδα, θα ανέρχεται στα 21,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 25% επί του συνόλου των 86 δισ. ευρώ του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκταμιεύεται το 1 δισ. ευρώ. Άναψε επισήμως το πράσινο φως το ΔΣ του ESM

SHARE:

24Media Network