Tα ‘μυστικά’ του ΕΝΦΙΑ που καίνε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Tα ‘μυστικά’ του ΕΝΦΙΑ που καίνε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Eurokinissi

Γιατί από τη μέγγενη του φόρου δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες - Ποιοι τελικά... δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή - Έως 31 Οκτωβρίου η καταβολή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του φόρου

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ανήκουν σε κοινωνικά αδύναμες ομάδες δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη μέγγενη του ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου θα αρχίσουν να αναρτώνται από τα μέσα Οκτωβρίου στο Τaxisnet.

Η ώρα της πληρωμής και της… λυπητερής πλησιάζει για σχεδόν έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο της χώρας, στόχος του μέτρου είναι η είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, βαρύς πέφτει ο πέλεκυς για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, οι οποίοι χάνουν την πλήρη απαλλαγή και τις εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ και επομένως θα κληθούν να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί άνεργοι, ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι και οι οποίοι χάνουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του φόρου.

Ο λόγος; Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των μερικών και ολικών απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα όπως:

– αποζημιώσεις απολύσεων

– επιδόματα στήριξης τέκνων

– ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων

– προνοιακά επιδόματα αναπήρων

Βάσει της εγκυκλίου, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθούν και αυτά τα εισοδήματα.

Ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν εκτός των εισοδηματικών ορίων που έχουν ορισθεί για την πλήρη απαλλαγή ή τη χορήγηση έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται:

Έκπτωση 20%

Χορηγείται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.

Έκπτωση 50%

Χορηγείται σε οικονομικά αδύναμους εφόσον συντρέχουν οι εξής λόγοι:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον (την) σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην ξεπερνά 150 τ.μ.

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον (τη) σύζυγό ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον (τη) σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή

Χορηγείται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον συντρέχουν οι εξής λόγοι:

– Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον (τη) σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα