Ταμείο Ανάκαμψης: Ο ολλανδικός σκόπελος, οι 2 δεσμευτικές συμβάσεις και ο φετινός κουμπαράς των 7,8 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο ολλανδικός σκόπελος, οι 2 δεσμευτικές συμβάσεις και ο φετινός κουμπαράς των 7,8 δισ. ευρώ
Τουρίστες στη Σαντορίνη Shutterstock

Ιστορική ευκαιρία για τη χώρα χαρακτηρίζουν τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Στα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου αναμένει το Υπουργείο Οικονομικών τους πρώτους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναλυτικά από τα περίπου 32 δισεκ. ευρώ φέτος η χώρα αναμένει 7, 7 – 7,8 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και άλλα 1,7 δισεκ. από το Ταμείο React EU. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ποσά αυτά είναι κομβικά για την κάλυψη των απωλειών π.χ. από μια όχι και τόσο καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και για την εκκίνηση ενός μεγάλου παραγωγικού μετασχηματισμού.

Αναλυτικά με βάση το οικονομικό επιτελείο η προκαταβολή έτος από το Ταμείο είναι της τάξης του 13% και θα αποτελείται από 2,3 δις ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δις δάνεια, σύνολο 3,9 δις ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα περίπου 1,7 δις επιδοτήσεων και 1,8 δις δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα πόροι μόνο από το Ταμείο που ξεπερνούν τα 7,5 δις ευρώ

Η πρόεδρος της Επιτροπής στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες η φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτορπής, ανακοίνωσε ότι «έπειτα από πολύ εντατικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», η Κομισιόν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, και μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Η πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα θα μεταβεί στις 17 Ιουνίου, ενώ όπως είπε έχει σκοπό να επισκεφθεί κάθε κράτος-μέλος, για να δει την επίδραση του NextGenerationEU επί τόπου.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU), συγκεντρώνοντας 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την ΕΕ. Διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη χρηματοδοτική πράξη για το NextGenerationEU… πρόκειται για μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για να αναμορφώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες και για να χτίσει μια περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και σήμερα διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων. Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», υποστήριξε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Κομισιόν. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της που το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, χάρη στο οποίο η Επιτροπή έχει επιτύχει πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης (λιγότερο από 0,1% επιτόκιο).

Ο Επίτροπος Γ. Χαν, από την πλευρά του δήλωσε: «Σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα βασικό ορόσημο για την εφαρμογή του NextGenerationEU. Αφού θέσαμε όλα τα θεμέλια με ταχύτητα ρεκόρ, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη πράξη δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκτησης. Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού, φέρνοντας πάνω από 800 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην οικονομία της ΕΕ. Το NextGenerationEU έχει πλέον γίνει πραγματικότητα και είναι έτοιμο να οδηγήσει τη συλλογική μας ανάκαμψη από την πανδημία, θέτοντας την Ευρώπη σε ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μονοπάτι».

Τελικές πινελιές

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χτες εστάλησαν από τον αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τελευταίες αλλαγές και προσαρμογές που αφορούν χρονικά ορόσημα και τροποποιήσεις στο Ελληνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Όπως ανέφερε χτες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου η αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων «είναι άλλο ένα μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, είναι μια μοναδική ιστορική ευκαιρία. Για πρώτη φορά υποαντιπροσωπεύει το κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ «ιστορική ευκαιρία» την πραγματικότητα.»

Να σημειωθεί ότι αφού εστάλη χτες το τελικό σχέδιο από την Ελλάδα αναμένεται το Κολέγιο των Επιτρόπων να δώσει το πράσινο φως και να εγκρίνει το Ελληνικό σχέδιο.. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο, στη σύνοδό του που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου,  αναμένεται να εγκρίνει και αυτό το σχέδιο με τη σειρά του. Κι έτσι μέχρι μέσα Ιουλίου εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει η όλη διαδικασία. «Ταυτόχρονα δουλεύουμε με την Κομισιόν για τη λεγόμενη επιχειρησιακή συμφωνία. Αυτή ακολουθεί την έγκριση Συμβουλίου» αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Υπ. Οικονομικών που σημειώνουν ότι η επιχειρησιακή συμφωνία θα περάσει στη συνέχεια από τη Βουλή. «Αυτή η συμφωνία θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια» αναφέρεται σχετικά. Εκεί θα καταγράφονται οι αναλυτικές υποχρεώσεις αλλά και οι διαδικασίες της άκρως απαιτητικής διαδικασίας απορρόφησης των πόρων. Πρόκειται, δε, στη συμφωνία να περιλαμβάνονται δυο συμβάσεις μία για τις επιδοτήσεις και άλλη μια για τα δάνεια

Ολλανδικός σκόπελος 

Να σημειωθεί όπως σημειώνουν από το το. Οικονομικών η όλη χρονική αλληλουχία επηρεάζεται και από τις διαδικασίες εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των κρατών μελών. Ειδικά οι Ολλανδοί έχουν ζητήσει να κάνουν αναλυτικό έλεγχο των σχεδίων, κάτι που όμως δεν μπορεί να πάρει πάνω από ένα μήνα. Ακόμη όμως και αν έχουν αντιρρήσεις, όπως τονίζεται, ο κανονισμός για το Ταμείο προβλέπει έγκριση από το Συμβούλιο κατά πλειοψηφία με τη συναίνεση άλλων κρατών μελών.

Στο μεταξύ ήδη έχουν ανοιχτεί δυο λογαριασμοί στην ΤτΕ για να δεχτούν τα χρήματα από το Ταμείο, ο ένας αφορά τα δάνεια και ο άλλος τις επιδοτήσεις.  

Να σημειωθεί ότι όλη διαδικασία των απορροφήσεων είναι άκρως δεσμευτική κι μόνο το 2023 προβλέπεται δυνατότητα αναθεώρησης του όλου σχεδίου εκτός ειδικών εξαιρέσεων. Μάλιστα η αναθεώρηση αναμένεται να περάσει και πάλι από το Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι αν η χώρα αποτύχει να είναι συνεπείς σε δεσμεύσεις και χρονικά ορόσημα υλοποίησης έργων απειλείται με απώλεια πόρων.

«Εάν ένα έργο 50% κοστίσει παραπάνω θα πρέπει να το πληρώσουμε από την τσέπη μας. Η Κομισιόν θα πληρώσει ό,τι ‘έχει υπολογίσει» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Οικονομικών. «Εάν έχει κοστίσει λιγότερο η Κομισιόν δε θα ζητήσει πίσω του πόρους αλλά ίσως να ελέγξει την όλη διαδικασία. Είναι ένα νέο πρόγραμμα που είναι πιο ουσιαστικό, που είναι και πιο δύσκολο. Θα δούμε την εκτέλεση για να δούμε αν θα έχουμε μακροημέρευση του Ταμείου» ανέφερε το ίδιο στέλεχος χτες σε ενημέρωση των ΜΜΕ και συμπλήρωσε ότι εφόσον το Ταμείο λειτουργήσει αποτελεσματικά ίσως να παραμείνει ως εργαλείο της ΕΕ..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα