Τελευταία ευκαιρία για vouchers της Ψηφιακής Μέριμνας

Τελευταία ευκαιρία για vouchers της Ψηφιακής Μέριμνας
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω λάπτοπ Shutterstock

Στις 30 Ιουλίου λήγει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Η κατανομή των κονδυλίων ανά λιανικό δίκτυο και τα 15 εκατ.ευρώ που κατέληξαν στους μικρούς της αγοράς.

H τηλεκπαίδευση αλλά και το επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ψηφιακής Μέριμνας, συνολικού ποσού 129 εκατ.ευρώ, πρόσφερε «ανάσα» σε σειρά κατηγοριών ειδών τεχνολογίας, όπως τα tablet, τα laptops, τους υπολογιστές αλλά και στα δίκτυα λιανικής.

Σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις εκκαθάρισης εντολής πληρωμής που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια ( 22 Ιουνίου και στις 19 Ιουλίου), η Κωτσόβολος έχει ήδη λάβει 19 εκατ. ευρώ από τα 59,44 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εκκαθαριστεί.

Η MediaMarkt και Public έχει εισπράξει κάτι περισσότερο από 10 εκατ.ευρώ, η αλυσίδα Πλαίσιο έχει λάβει επίσης περίπου 10 εκατ. ευρώ , 3 εκατ. ευρώ το δίκτυο της Γερμανός, 600.000 ευρώ η Cosmodata, 300.000 ευρώ η Vodafone ενώ τα υπόλοιπα χρήματα –δηλαδή πάνω από 15 εκατ.ευρώ έχουν μοιραστεί σε μικρότερους- μεμονωμένους παίκτες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά είναι μέρος αυτών που μπήκαν τελικά στα ταμεία των εν λόγω επιχειρήσεων αφού αρκετοί που έλαβαν το voucher των 200 ευρώ το χρησιμοποίησαν ως «μαγιά» για να αγοράσουν ακριβότερα προϊόντα τεχνολογίας, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από στοιχεία πωλήσεων μεγάλων προμηθευτριών εταιρειών, όσο και από αναφορές παραγόντων της αγοράς λιανικής.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα ήταν η ενίσχυση οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας. Η κάθε οικογένεια – δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία επιταγή (voucher) ύψους 200 ευρώ ανά ωφελούμενο μαθητή, φοιτητή ή σπουδαστή που πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Κάθε επιταγή καλύπτει το σύνολο του κόστους του επιλέξιμου εξοπλισμού (100% ενίσχυση), είτε μέρος του συνολικού κόστους εφόσον ο προμηθευόμενος εξοπλισμός υπερβαίνει την αξία των διατιθέμενων επιταγών, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από το δικαιούχο.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός του ότι δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης ήταν οικογένειες με ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και με εξαρτώμενα τέκνα ηλικίας από 4 έως 24 ετών που σπουδάζουν. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το επίπεδο των 6.000 ευρώ εισοδήματος, είναι αφενός κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας στη χώρα, αλλά και ευλόγως «αδύναμο» για να υποστηρίξει υπηρεσίες internet υψηλής ταχύτητας σε ετήσια βάση, οι οποίες αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από αναγκαίες στο διάστημα της τηλεκπαίδευσης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως με έναν έμμεσο τρόπο, φωτογραφήθηκε η παραδοσιακή «απόκρυψη» εισοδημάτων.

Σημειώνεται πάντως πως αιτήσεις συμμετοχής – επιχορήγησης δικαιούχων στο δεύτερο κύκλο του Προγράμματος μπορούν να υποβάλλονται έως την ημερομηνία γενικής λήξης του Προγράμματος, δηλαδή την 30η Ιουλίου του 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα