Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση ταμειακών με POS – Στην τελική ευθεία η σύνδεση με το IRIS

Διαβάζεται σε 3'
POS
POS ISTOCK

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 600.000 επαγγελματίες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Τελειώνει ο χρόνος για την ενεργοποίηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS και την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις και η απειλή για “καμπάνες” για όσους και όσες δεν προλάβουν τις προθεσμίες είναι ορατή. Πρώτες στη λίστα των υπόχρεων με τα POS περιλαμβάνονται επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή τερματικά μηχανήματα, με λογισμικό ERP, εποχικές καθώς και εταιρίες που είναι ενταγμένες στον Τειρεσία.

Ειδικότερα με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών:

7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS θα πρέπει έως σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου  να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή ή/και το POS και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση. Σημειώνεται ότι λόγω ασυμβατότητας των συστημάτων οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν  και για αυτό τους δόθηκε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.

–  Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίας με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

– Επίσης θα πρέπει οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους,  έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

– Επιπλέον 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης αφού είναι ενταγμένες στον Τειρεσία, να τροχοδρομήσουν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μια δόθηκε λύση με νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με αυτή μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμα 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Πρόστιμα

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).

Το IRIS

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος Ιουνίου 600.000 επαγγελματίες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα