Θέλει να "σκοράρει" και ο άλλος Σαμαράς: Μειώσεις σε φόρους - έκτακτη εισφορά

Προσέλευση των μελών της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014. Στο στιγμιότυπο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Προσέλευση των μελών της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014. Στο στιγμιότυπο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Αλλαγές μικρής κλίμακας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το λίφτινγκ θα γίνει μετά την εξέταση της δημοσιονομικής απόδοσης και του κοινωνικού κόστους των μέτρων

Αλλαγές μικρής κλίμακας σε φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα μέτρα της τελευταίας τετραετίας, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, δρομολογεί η κυβέρνηση ύστερα από ανάλυση της δημοσιονομικής τους απόδοσης αλλά και των επιπτώσεων στα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Το "λίφτινγκ" προανήγγειλε την Πέμπτη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο "ανάλυσης ευαισθησίας" των εισπρακτικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε περιόδους αυξημένης πίεσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

"Δεν είναι μόνο η έκτακτη εισφορά που πρέπει να ξαναδούμε, αλλά για παράδειγμα και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς υπάρχει οριζόντια φιλοσοφία σε μερικές πτυχές του" υπογράμμισε.

Για να προχωρήσουν οι αλλαγές, όπως σημείωσε, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της εφαρμόζοντας τις 12 προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους για την εκταμίευση των δύο δόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο για το 2015 και την έκτακτη εισφορά προωθεί τη μείωση κατά 50% των συντελεστών 1%-4% που εφαρμόζονται για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, εξετάζει είτε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 30.000 με 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, είτε τη μείωση των συντελεστών για μικροϊδιοκτήτες με παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ετοιμάζουν ακόμα έναν οδικό χάρτη για σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής δεν θα υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα σχέδιο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% με 20% και διατήρηση σε μόνιμη βάση του ΦΠΑ εστίασης στο 15%.

Πηγή: Έθνος

SHARE:

24Media Network