Thessaloniki Flyover: Ένας δρόμος που “ίπταται” πάνω από το δρόμο

Thessaloniki Flyover: Ένας δρόμος που “ίπταται” πάνω από το δρόμο

Το "Thessaloniki Flyover" αποτελεί το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της ηπειρωτικής χώρας. Πόσο εκτιμάται το κόστος του. Πότε θα είναι έτοιμο.

Η αναβίωση του σχεδίου για την αναβάθμιση του ανατολικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης είναι πλέον γεγονός μετά την έγκριση της Διυπουργικής επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα νέο υπέργειο άξονα ο οποίος θα “ίπταται” πάνω από τη σημερινή περιφερειακή οδό. Το “Thessaloniki Flyover” όπως ονομάστηκε αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της ηπειρωτικής χώρας.

Το έργο είχε εξαγγείλει από το βήμα της περσινής ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και το παρουσίασε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, του οποίο το υπουργείο είναι και η Αναθέτουσα Αρχή του έργου.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε περίπου 370 εκατ.ευρώ και η κατασκευή και λειτουργία του θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα αρχές Φθινοπώρου και τα έργα να ξεκινήσουν τέλη του 2021 ή αρχές του 2022. Η διάρκεια τους εκτιμάται σε περίπου 4 χρόνια ενώ για επιπλέον 26 χρόνια ο ανάδοχος θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του νέου αυτού άξονα.

Η αρχή του έργου προβλέπεται να είναι στον κόμβο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και το τέλος του στην ανατολική απόληξη της Περιφερειακής οδού κοντά στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Με τη λειτουργία του αναμένεται άμεσα να “απορροφήσει” περίπου το 1/3 της σημερινής κυκλοφορίας (25%-35% της κυκλοφορίας).

Ουσιαστικά ο υπέργειος αυτός άξονας θα εδράζεται πάνω σε μία γέφυρα, θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα είναι κατά κάποιο τρόπο περιβαλλοντικά φιλικός, μιας και η επιλογή της κατασκευής πάνω σε γέφυρα σημαίνει λιγότερες παρεμβάσεις επί εδάφους μιας και θα κινείται στο μεγαλύτερο μέρος του πάνω από τον υφιστάμενο περιφερειακό δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Οι παρεμβάσεις θα είναι τεσσάρων ειδών:

-Πρώτον, στοχευμένες απλές επεμβάσεις, σε κόμβους όπως η σύνδεση με ΤΙΤΑΝ, η σύνδεση Λ. Κατσιμίδου, Τούμπας, η σύνδεση Κωνσταντινοπολίτικων.

-Δεύτερον, μείζονες επεμβάσεις, στους κόμβους στο Επταπύργιο, την Πυλαία, και το Πανόραμα.

-Τρίτον, πλήρης ανασχεδιασμός των κόμβων Πεύκων – Νεάπολης και Αγ. Παύλου.

-Και τέταρτον, κατασκευή νέου κόμβου σύνδεσης με Θέρμη – Πανόραμα – Νέα Ραιδεστό, και Γαλάτιστα, Πολύγυρο, Σιθωνία.

Στο Thessaloniki flyover δεν προβλέπεται καταβολή διοδίων καθώς η αποπληρωμή της κατασκευής και της λειτουργίας θα πραγματοποιείται μέσω των λεγόμενων “πληρωμών διαθεσιμότητας” δηλαδή μέσω πληρωμών από την κεντρική κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα