Θεσσαλονίκη: Ιστορική απόφαση Εφετείου θέτει φρένο σε αυθαιρεσίες “airbnb”

Διαβάζεται σε 2'
Βραχυχρόνια μίσθωση
Βραχυχρόνια μίσθωση istock

Δημιουργείται νομολογία και ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο λειτουργίας των καταλυμάτων “airbnb” – Τι αφορούσε η επίμαχη υπόθεση.

Νέα δεδομένα στην λειτουργία και χρήση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, εισάγει πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που απαγορεύει τη βραχυχρόνια μίσθωση σε κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επιπρόσθετα προβλέπει επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ για κάθε, παράνομη πλέον στο συγκεκριμένο χώρο, μίσθωση.

Όπως αναφέρει η Parallaxi σε ρεπορτάζ της, η απόφαση αφορά επαγγελματικό κτίριο στην οδό Καλαποθάκη, όπου επιχειρηματίες της βραχυχρόνιας μίσθωσης είχαν αγοράσει 7 επαγγελματικούς χώρους – γραφεία τα οποία μετέτρεψαν με παρεμβάσεις στο κτίριο, σε χώρους διαμονής και καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από αγωγή ιδιοκτητών γραφείων και επαγγελματικών χώρων στο ίδιο κτίριο, που διαφώνησαν με την χρήση του κτιρίου ως τουριστικό κατάλυμα.

Σύμφωνα με την αγωγή και τα στοιχεία που προέκυψαν από το δικαστήριο, οι επιχειρηματίες της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα 7 γραφεία που αγόρασαν τα μετέτρεψαν σε τουριστικά καταλύματα προβαίνοντας σε μετατροπές χωρίς πολεοδομική άδεια.

Οι μετατροπές και οι «ανακαινίσεις» έγιναν αυθαίρετα χωρίς μελέτη και επιβλέποντα μηχανικό. Μάλιστα κατά τις εργασίες μετατροπής τρυπήθηκαν πλάκες ορόφων και δημιουργήθηκαν δίκτυα αποχετεύσεων (κατεβασιές).

Σύμφωνα με την Parallaxi, οι άλλοι ιδιοκτήτες που διαπίστωσαν ότι το κτίριο στο οποίο είχαν αγοράσει γραφεία ή επαγγελματικούς χώρους, μετατρεπόταν σταδιακά σε ξενοδοχειακό κατάλυμα, αντέδρασαν και προσέφυγαν δικαστικά ζητώντας να απαγορευτεί η λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα είχαν προηγηθεί και «βίαιες» εξώσεις των επαγγελματιών που νοίκιαζαν τους 7 χώρους που αγοράστηκαν για τουριστική εκμετάλλευση.

Η αγωγή ζητούσε να απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση στο κτίριο, διότι θα αποτελούσε μεγάλη όχληση σε βάρος των άλλων επαγγελματικών χώρων, όπως και να αφαιρεθούν και να αποκατασταθούν όλες οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες από την οικοδομή.

Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη περίπτωση ανέδειξε μία άλλη πτυχή των χώρων που χρησιμοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή την μη αντιστοίχηση της πολεοδομικής και φορολογικής ιδιότητας των χώρων καθώς αγοράστηκαν και δηλώθηκαν ως γραφεία ενώ νοικιάζονταν ως καταλύματα.

Οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν την αγωγή το 2019, σχεδόν αμέσως μετά την λειτουργία των καταλυμάτων και η οριστική απόφαση από το Εφετείο, ανακοινώθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες ενώ να σημειωθεί ότι το 2019 τα καταλύματα ελέγχθηκαν και πολεοδομικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα