Τι πληρώνουμε οι Έλληνες πιο ακριβά από όλους του Ευρωπαίους

Τι πληρώνουμε οι Έλληνες πιο ακριβά από όλους του Ευρωπαίους
41392243 - the national flag of greece sticking in a pile of mixed european banknotes.(series) trustieee/123RF

Αν και οι Έλληνες πληρώνουν στο σύνολο λιγότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης αγαθά και υπηρεσίες υπάρχει μία κατηγορία που την πληρώνουμε πιο ακριβά σε σχέση με τους υπόλοιπους

Οι φόροι αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται και όλα γίνονται πιο ακριβά. Την πραγματικότητα αυτή ήρθε να καταγράψει και να οπτικοποιήσει πριν από λίγες ημέρες η Eurostat σε μία τελευταία της μελέτη η οποία αναλύει το κόστος ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο αυτό έχει αλλάξει στα μέλη της τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Στο σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο (100) της Ευρώπης αν και το κόστος ζωής αυξήθηκε με τον δείκτης της χώρας να διαμορφώνεται στο 82,2 από 80 που ήταν το 2000.

Οι τρεις κατηγορίες στην χώρα μας όπου οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά αφορούν την αγορά, ενοικίαση και επισκευής κατοικίας. Από 76,7 που ήταν το 2003 διαμορφώθηκε σε 63,1 την περασμένη χρονιά. Επίσης ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός, οι τιμές στα θεάματα, οι εφημερίδες και τα βιβλία (από 88,4 σε 84,5) καθώς και οι τιμές σε εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία (από 90,2 το 2003 σε 81,8 το 2017).

Η πιο ακριβή χώρα στις τηλεπικοινωνίες

Στο αντίποδα η Ελλάδα είναι κατά 54% πιο ακριβή από τον μέσο όρο της ΕΕ και η πιο ακριβή χώρα σε ότι αφορά την κατηγορία των ταχυδρομικών και τηλεφωνικών υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες στην χώρα μας ήταν επίσης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και το 2003 αλλά μόλις 11,9%.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα όλες τις κατηγορίες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα