Το 2015 ξεκινά στην Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού TAP

Το 2015 ξεκινά στην Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού TAP

Τι αποφάσισαν οι μέτοχοι της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι μέτοχοι

Την απόφαση να προχωρήσουν στην κατασκευή τού αγωγού TAP έλαβαν και επίσημα οι μέτοχοι του έργου, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν.

Η ανακοίνωση έγινε από τις εταιρίες (SOCAR, Statoil, BP, Fluxys, Total, E.ON και Axpo) που μετέχουν στο σχήμα κατασκευής του αγωγού, ο οποίος θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

«Στόχος μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού», δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του TAP Κ. Τάνγκλαντ.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ τονίζει ότι με το άνοιγμα του Νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου θα βελτιωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και θα ενισχυθεί η στρατηγική σημασία των χωρών κατά μήκος της διαδρομής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν το 2015 και το 2019 θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Η κοινοπραξία έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης κατά μήκος του αγωγού.

Η επένδυση για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού (συνολικά 550 χλμ από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Διποταμιά) φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η κύρωση της συμφωνία φιλοξενούσας χώρας για τον αγωγό TAP θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Κύρωση συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας για τον αγωγό TAP από τη Βουλή

Αποζημιώσεις σε 30.000 αγρότες στη βόρεια Ελλάδα από τον TAP

SHARE:

24Media Network