Το διπλό μήνυμα Στουρνάρα: Ψυχραιμία από εμάς και τους εταίρους

ΑΘΗΝΑ-Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.Στη φωτογραφία ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.Στη φωτογραφία ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Διπλό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στους εταίρους στέλνει ο υπουργός Οικονομικών λίγο πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ρεαλισμό, ευελιξία και κοινό νου ζητεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2014 και των νέων μέτρων για το επόμενο έτος.

«Σε όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει ρεαλισμός απ’ όλες τις πλευρές, ευελιξία και κοινός νους», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας στην «Κ», στέλνοντας επί της ουσίας διπλό μήνυμα.

Το ένα είναι προς το εσωτερικό, καθώς επίκειται η δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα: Παράγοντες που γνωρίζουν άριστα την προσέγγιση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά μεταδίδουν ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα πέραν των ψηφισθέντων και όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο, παρά μόνον διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αυτές που ήδη προωθεί η κυβέρνηση. Το δεύτερο προς το εξωτερικό, αφού και η τρόικα θα πρέπει να επανεξετάσει την απαίτησή της για μέτρα 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

«Απαιτείται ψυχραιμία απ’ όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας και κυρίως να εγκύψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος, πάντως, διατηρεί την αισιοδοξία του ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, στις διαπραγματεύσεις, που αρχίζουν με τους επικεφαλής της τρόικας από την Τρίτη, η Ελλάδα θα στηρίξει τη διαπραγματευτική της θέση, για να πείσει την τρόικα ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 2 - 2,5 δισ. ευρώ, σε τρεις άξονες:

1. Τα έσοδα του 2013 κυμαίνονται καλύτερα του αναμενομένου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για την πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο, ο ετήσιος στόχος εισπράξεων θα επιτευχθεί. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα έσοδα του 2013 να ξεπεράσουν και τον στόχο που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ολα θα κριθούν τον Νοέμβριο, με το υπουργείο να υποστηρίζει πως, εάν η τρόικα επιδείξει διάθεση συμβιβασμού και περιμένει τα στοιχεία του Νοεμβρίου, θα πεισθεί για την επίτευξη των ετήσιων στόχων. Κάτι που θα σημάνει και την επίτευξη καλύτερου του αναμενομένου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, με το οικονομικό επιτελείο να το υπολογίζει κοντά σε 1 δισ. ευρώ αντί 344 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί.

2. Η ελληνική οικονομία αντιδρά καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν. Η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν και δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

3. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο μείωσης συντάξεων. Αντ’ αυτού θα προωθήσει δραστικές περικοπές στον χώρο των ΔΕΚΟ και των δήμων. Εχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί πλήρως το ενιαίο μισθολόγιο και να εξαλειφθούν οι υφιστάμενες μισθολογικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων ορισμένων ΔΕΚΟ και εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι στόχοι και να ζητηθούν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών. Ετσι, εκτιμάται πως μπορεί να διασφαλιστεί ένα ποσόν της τάξεως των 500 - 700 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το χάσμα με την τρόικα σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2014. Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι από τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου θα προκύπτει με βεβαιότητα ότι η χώρα θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευθεί έναντι της τρόικας ότι θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Απρίλιο του 2014 εάν διαπιστωθεί ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Πάντως, κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί ακόμη με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Θα μπορούσε να έχει και αντίστροφη κατεύθυνση, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μέτρα 2,5 δισ. ευρώ τώρα και εάν αποδειχτεί τον Απρίλιο ότι δεν χρειάζονται, τότε να μην τα εφαρμόσει», λένε κύκλοι της Κομισιόν.

Επίσης, η τρόικα θέλει να κλείσει τώρα και το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015. Η απαίτηση αυτή εδράζεται, όπως εκτιμούν στην Αθήνα, στο γεγονός ότι οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες πριν η χώρα εισέλθει σε εκλογικό κύκλο, καθώς μπροστά υπάρχουν οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές –αν όχι εθνικές– και το 2015 η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: Καθημερινή

SHARE:

24Media Network