To φορολογικό πακέτο του πολυνομοσχεδίου

To φορολογικό πακέτο του πολυνομοσχεδίου

Το πολυνομοσχέδιο αυξάνει τους παλιούς και επιβάλει και νέους φόρους κάνοντας τις αυξήσεις που θα έρθουν διπλές αφού πρώτα από όλους τους φόρους, από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Ποιοι φόροι έρχονται και τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Στα 2 δις φτάνει ο λογαριασμός του φορολογικού πακέτου του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών που θα εφαρμοστούν σταδιακά με τελευταίο τον φόρο διανυκτέρευσης για τα ξενοδοχεία που θα επιβληθεί από το 2018.

Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους ο υπολογισμένη αύξηση των φόρων φτάνει τα 1.6 δις ευρώ χωρίς να υπάρχει εκτίμηση για την αύξηση των εσόδων για τα καύσιμα . Ανεπίσημες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ θέλουν τα πρόσθετα έσοδα από τον μεγαλύτερο ΕΦΚ στα καύσιμα στα 400 - 450 εκ ευρώ.

ADVERTISING

Τούτο χωρίς να υπολογιστεί βέβαια η μεταφορά βαρών από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες περιουσίες για να καλυφθεί το κενό των 275 εκ ευρώ που υπολογίζεται ότι δημιούργησε στο στόχο των 2,65 δις ευρώ από εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών .

Κατά τα λοιπά το πολυνομοσχέδιο αυξάνει τους παλιούς και επιβάλει και νέους φόρους κάνοντας τις αυξήσεις που θα έρθουν διπλές αφού πρώτα από όλους τους φόρους, από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει τις τιμές σε όλα τα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά, χυμούς, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί και καύσιμα έως τον κλάδο της εστίασης, εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς , καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Άλμα που θα φτάσει στο 24% του βασικού συντελεστή ΦΠΑ θα υποστούν και η δεύτερη ομάδα νησιών του Αιγαίου τα οποία θα χάσουν από την 1η Ιουνίου την έκπτωση του 30% στους συντελεστές του βασικού έμμεσου φόρου με αποτέλεσμα ο υπερμειωμένος του 5% θα αυξηθεί στο ο χαμηλός από το 9% στο 13% ενώ ο υψηλός θα εκτοξευτεί από το 16% στο 24% Η δεύτερη ομάδα νησιών περιλαμβάνει , την Θάσο, την Άνδρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, την Μήλο την Σκύρο την , Αλόνησσο , την Κέα , την Αντίπαρο και την Σίφνο.

Οι νέοι φόροι που φέρνει το πολυνομοσχέδιο αφορούν

Το νέο τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Το τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016, σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.

Το νέο τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης , προ ΦΠΑ.

Το νέο φόρο στα τυχερά παιχνίδια: Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

Τον  διπλασιασμό  του  ΕΦΚ στη μπύρα  ο  οποίος  φτάνει  τα  5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα) . Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα , ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Την επιβολή τέλους στα αναλώσιμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συγκεκριμένα Επιβάλλεται, από την 1η Ιουλίου 2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

Την επιβολή ΕΦΚ στον Καφέ: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Την επιβολή από την 1η Ιανουαρίου 2018 φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

Τέλη ταξινόμησης Ι.Χ: Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι:

- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ

- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ

- 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

- 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ

- 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω .

Στη συνέχεια, μπαίνει στην εξίσωση και η παράμετρος των ρύπων.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5% ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό :

- 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο

- 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια

- 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο

- 40% για εκπομπές ρύπων από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και

- 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

- 100% για εκπομπές ρύπων άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

Επιβαρύνσεις έρχονται για τα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία εφεξής θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης (έως σήμερα απαλλάσσονται πλήρως) ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν υπόκεινται σε τέλη ταξινόμησης. Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με επιβαρύνσεις των τελών ταξινόμησης.

Αλλαγές στο φόρο πολυτελείας: Επανακαθορίζονται τα είδη στα οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από την 1η Ιουνίου 2016. Μεταξύ αυτών αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%) κάσες για ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα, μπρασελέ ρολογιών από πολύτιμα μέταλλα, είδη χρυσοχοϊας και κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, δέρματα, χαλιά από μετάξι, μαργαριτάρια ακατέργαστα και σκόνη διαμαντιού (10%).

Τσιγάρα: Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στελέχη της αγοράς βλέπουν τις αυξήσεις να ξεκινούν από το μισό ευρώ ανά πακέτο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 22 λεπτών. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό , το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Καύσιμα: Από την 1η Ιουνίου 2016, στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από τα 1,35 στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο ( επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά , επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επενδύσεις: Το πολυνομοσχέδιο   αυξάνει η φορολόγηση ενεργητικού για εταιρίες επενδύσεων, αμοιβαία και ΑΕΕΑΠ.

Ο ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά τον βασικό φόρο για τα ακίνητα το νομοσχέδιο φέρνει αυξήσεις ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια που των περίπου 275 εκ ευρώ από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών .

Ετσι λοιπόν ο φόρος αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 1/1/2016 ως εξής

* Αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων.

* Αυξάνονται επίσης οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

* Ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες γενικά αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5%ο στο 5,5%ο, ενώ για τα οριζόμενα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία αυξάνεται ο ίδιος συντελεστής από 2,5%ο στο 3,5%ο.

* Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

* Τέλος, για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31-12- 2014 μέχρι και την 29-7-2016, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν.2523/1997 ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά περίπτωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: κόφτης, Πολυνομοσχέδιο, Μνημόνιο 3, Συμφωνία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο. Τροπολογία για τον κόφτη

SHARE:

24Media Network