Το βαρύ φορολογικό φορτίο του δευτέρου εξαμήνου – Οι “δοκιμασίες” και τα απόνερα

Το βαρύ φορολογικό φορτίο του δευτέρου εξαμήνου – Οι “δοκιμασίες” και τα απόνερα
ISTOCKPHOTO

Μόνον τον Ιούλιο περίπου 6,4 δισεκ. θα φύγουν από τη αγορά για να πάνε στο κρατικό ταμείο.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια περίοδο που η ακρίβεια συρρικνώνει το διαθέσιμο ρευστό, θα πρέπει να βάλουν πολίτες και επιχειρήσεις για να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του δευτέρου εξαμήνου του έτους, που οσονούπω ξεκινά. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επίτευξη, αν όχι υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, που είναι “προαπαιτούμενα” για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Βέβαια, η πορεία της ανάπτυξης δίνει ώθηση στην όλη προσπάθεια, αν και η άνοδος των επιτοκίων, η τεχνική ύφεση σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αλλά και η κάτω των προσδοκιών “πτήση” του τουρισμού εντείνουν τις υφιστάμενες αβεβαιότητες, θέτουν “δοκιμασίες” αλλά και “ανεβάζουν το δείκτη δυσκολίας”.

Ο Ιούλιος

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, στον “κουμπαρά” της εφορίας θα πρέπει να καταβληθούν από φυσικά και νομικά πρόσωπα πάνω από 6 δισ. ευρώ, σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων για τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Βέβαια τον Ιούλιο καταβάλλεται και ο ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις κάνουν είτε μηνιαία εκκαθάριση είτε στη βάση τριμήνου.

Αναλυτικά, με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού, οι προβλεφθείσες εισπράξεις για τους επόμενους μήνες το 2023 διαμορφώνονται, ως εξής:

  • Ιούλιος: 6,361 δισ. ευρώ
  • Αύγουστος: 5,073 δισ. ευρώ
  • Σεπτέμβριος: 5,333 δισ. ευρώ
  • Οκτώβριος: 5,073 δισ. ευρώ
  • Νοέμβριος: 4,964 δισ. ευρώ
  • Δεκέμβριος: 5,557 δισ. ευρώ

Οι στόχοι

Αθροιστικά, μέσα από την ανάπτυξη, πάντως, εκτιμάται ότι τους τελευταίους έξι μήνες της χρονιάς οι εισπράξεις από φόρους θα ανεβούν, πάνω από τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός, δηλαδή τα 32,361 δισ. ευρώ. Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν λίγο κάτω από τα 23 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον φετινό προϋπολογισμό.

“Κλειδί” στην απόδοση αυτή βέβαια έπαιξε η ακρίβεια, που “πληθωρίζει” τις εισπράξεις, εδικά του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Μάιο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου ενώ ανάλογη θα είναι και η εικόνα του Ιουνίου συμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικά, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, τα βασικά μεγέθη αναμένεται να διαμορφωθούν συνολικά ως εξής:

  • Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν σε 32,5 δισ., αυξημένοι κατά 972 εκατ. ή 3,1% έναντι του 2022.
  • Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 17,7 δισ., αυξημένος κατά 916 εκατ. ή 5,4% έναντι του 2022.
  • Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να ανέλθουν σε 2,3 δισ., χωρίς απόκλιση έναντι του 2022.

Όλη αυτή, βέβαια, η ρευστότητα αφαιρείται από την αγορά, κάτι που δοκιμαζει αντοχές ειδικά όσων πλήττονται από την άνοδο επιτοκίων κτλ. Αναπόφευκτα, δημιουργούνται “απόνερα” στη ζήτηση καθώς μειώνεται το διαθέσιμι εισόδημα για άλλες δαπάνες.

Στη μάχη της φοροδιαφυγής

Την ίδια ώρα για την επίτευξη των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων ρόλο “κλειδί” παίζει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS που προωθείται με ένα συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Μάλιστα, για σήμερα προγραμματίζεται σύσκεψη μεταξύ του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού,αλλά και εκπροσώπων της αγοράς ,ώστε να αξιολογηθεί το εφικτό ή όχι των χρονοδιαγραμμάτων για αναβάθμιση –διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.Σ

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.Ωστόσο λόγω τεχνικών προβλημάτων που καταγράφονται θα διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει καθυστέρηση στον υφιστάμενο σχεδιασμό και μετατεθεί η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS για λίγους μήνες αργότερα. Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με την υποχρεωτική χρήση ειδικών φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα