Το Βερολίνο πιέζει ΔΝΤ να δεχθεί την λύση για το χρέος

Το Βερολίνο πιέζει ΔΝΤ να δεχθεί την λύση για το χρέος
Συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Οι αντιδράσεις του ΔΝΤ και που επικεντρώθηκε η συζήτηση στη συνεδρίαση του Euro Working Group. Τι αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο NEWS 247

Μετά την πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις τώρα το Βερολίνο πιέζει και το ΔΝΤ να αποδεχθεί την Ευρωπαϊκή λύση των τριών χρονικών περιόδων για την ελάφρυνση του χρέους και να υπάρξει συμφωνία «πακέτο» για χρέος και μέτρα στο Eurogroup στις 24 του μήνα

Κατά την σημερινή πρώτη ημέρα συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (euro working group ) η συζήτηση επικεντρώθηκε στην λύση για το χρέος που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ .

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θέλουν το ΔΝΤ να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πρόταση τονίζοντας ότι είναι γενικότερα ασαφής με εμμονή σε μη εφικτούς δημοσιονομικούς στόχος και επί της ουσίας να μην επιτυγχάνει το βασικό της σκοπό, δηλαδή, να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Οι ίδιες πηγές θέλουν το ΔΝΤ να μην θέλει να υπογράψει ούτε καν την συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( stuff level agreement) για το βασικό και το προληπτικό πακέτο των μέτρων αφού έχει σοβαρές αντιρρήσεις και με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ αλλά και με το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης όπως αυτός συμφωνήθηκε και στις λεπτομέρειες του. Πάντως η συγκεκριμένη σημειώνονταν ότι είναι ήσσονος σημασίας και μάλλον για λόγους τακτικής αφού ούτε και το ταμείο φαίνεται ότι θέλει μισή συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν και το δημοσίευμα της Wall Street Journal που θέλει την Γερμανία να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να πείσει μέχρι και το Eurogroup της 24ης Μαίου το ΔΝΤ να δεχθεί έστω και μετά από κάποιες τροποποιήσεις την πρόταση για το χρέος και να υπάρξει συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα .

Στην ίδια κατεύθυνση, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε αισιόδοξος ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούμε να έχουμε συνολική συμφωνία για μέτρα και χρέος την οποία θα συνυπογράφει και το ΔΝΤ.

Τούτο διότι υπάρχει ανησυχία ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία πακέτο τότε θα υπάρξουν χώρες της Ευρωζώνης που δεν θα μπορούν να δεχθούν την εκταμίευση ούτε καν ένα μέρος της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά η διαφωνία του ΔΝΤ είναι ακόμη «σιωπηρή» αφού ο διεθνής οργανισμός δεν θέλει να εκφράσει επίσημα την θέση του για τα όσα φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι με την Ελλάδα. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η τακτική ενημέρωση των συντακτών από όλο τον κόσμο που καλύπτουν το ΔΝΤ που ήταν προγραμματισμένη χθες αναβλήθηκε χωρίς επαρκή αιτιολόγηση . Τούτο δείχνει δύο πράγματα.  Ότι το ΔΝΤ σίγουρα δεν συμφωνεί με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και το πακέτο των μέτρων έκτακτων και προληπτικών έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί.

Από την άλλη όμως το να μην διαφωνεί ανοιχτά σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου με τους ευρωπαίους προκειμένου να επιβάλλει τις θέσεις του ειδικά για την λύση της ελάφρυνσης του χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα