Ξεκινά η τουριστική επένδυση των 700 εκατ. στην Ελούντα – Κόμβος θαλάσσιου τουρισμού η Κρήτη

Διαβάζεται σε 7'
Ξεκινά η τουριστική επένδυση των 700 εκατ. στην Ελούντα – Κόμβος θαλάσσιου τουρισμού η Κρήτη

Εκκίνηση για το mega έργο του Elounda Hills, τη μεγαλύτερη σύνθεση τουριστική επένδυση της Κρήτης, με την έναρξη των εργασιών της μαρίνας που θα φιλοξενεί σκάφη ακόμα και άνω των 100 μέτρων. Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης φάσης.

Ο θεμέλιος λίθος για την μεγαλύτερη μαρίνα της Κρήτης, που εκτιμάται ότι θα καταστήσει το νησί κόμβο θαλάσσιου τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο, τοποθετήθηκε το Σάββατο στον κόλπο της Ελούντας, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη των εργασιών του τουριστικού έργου «μαμούθ» της Mirum, «Elounda Hills».

Η πρώτη σύνθετη τουριστική επένδυση της Κρήτης, που έχει ενταχθεί στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων της χώρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε φάσεις, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα 10 χρόνια και με το ύψος της να φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το μεγάλο τουριστικό και οικιστικό έργο, που ανήκει στον ισραηλινό Βιτάλι Μπορίσοφ, ξεκινά να παίρνει «σάρκα και οστά» με την εκκίνηση των εργασιών της μαρίνας, που θα περιλαμβάνει εκτός από λιμενικές εγκαταστάσεις και αρκετές παράκτιες. Ανάμεσα τους ένα μπουτίκ ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο, καταστήματα εστίασης και 24 πολυτελείς βίλες και κατοικίες.

Το Elounda Hills εκτείνεται σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 950 στρεμμάτων με πανοραμική θέα προς το κόλπο του Μιραμπέλο και προορίζεται να αποτελέσει έναν από τους πιο διάσημους και φιλικούς προς το περιβάλλον πολυτελείς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρώτη φάση του έργου θα περιλαμβάνει, εκτός της μαρίνας, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων υπό το brand name της 1Hotels, 257 κατοικίες, βοτανικός κήπο με αμπέλια και ελαιώνες, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα.

Κατά την εκδήλωση για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, ο ιδιοκτήτης της Mirum κ. Μπορίσοφ αποκάλεσε την επένδυση «έργο της ζωής μου», σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων και σκληρής δουλειάς, που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την περιφέρεια Κρήτης και τις τοπικές αρχές. Τόνισε δε, ότι υλοποιείται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Μάλιστα ο Δήμαρχος του Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ανακοίνωσε ότι ομόφωνα ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να γίνει ο Βιτάλι Μπορίσοφ έλληνας πολίτης, ως ανταπόδοση της προσφοράς και της αγάπης του για τον τόπο.

Κόμβος θαλάσσιου τουρισμού η Κρήτη

Η νέα μαρίνα αναπτύσσεται στην παραλιακή ζώνη μπροστά από το τουριστικό χωριό και θα αποτελεί ένα σημαντικό σημείο του Elounda Hills, έχοντας στόχο να μετατρέψει ολόκληρο το νησί της Κρήτης σε νέο κόμβο θαλάσσιου τουρισμού. Το έργο αφορά, την κατασκευή μαρίνας με δυναμικότητα συνολικά 202 θέσεων ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών, από τις οποίες οι 64 είναι μόνιμες -στις λιμενολεκάνες 1 και 2 – ενώ οι 138 εποχικές. Στη μαρίνα θα υπάρχει δυνατότητα παροχής όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται σε σύγχρονες μαρίνες όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, δυνατότητα παράδοσης λυμάτων / ορυκτελαίων, λοιπές υπηρεσίες κλπ.

O διευθύνων σύμβουλος της Mirum Hellas κ. Άγγελος Αγγελιδάκης εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της μαρίνας να αναμένεται το 2026, η Elounda Hills Marina θα αποτελέσει την πιο σύγχρονη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα. «Αυτές οι μαρίνες αποτελούν σημαντικούς προορισμούς θαλάσσιου τουρισμού και δυστυχώς η Κρήτη μέχρι σήμερα δεν είναι ένας τέτοιος προορισμός, όμως με την κατασκευή της μαρίνας του Elounda Hills θα συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε σημειώνοντας ότι, «η θέση της μαρίνας μας, μαζί με την υπάρχουσα μαρίνα του Αγίου Νικολάου, θα δώσει σημαντική ώθηση ώστε να αρχίσει να θεωρείται η Κρήτη και ειδικά ο κόλπος του Μιραμπέλο, κόμβος για θαλάσσιο τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι μισές βίλες της μαρίνας έχουν ήδη πωληθεί

Ο κ. Αγγελιδάκης είπε ότι η νέα μαρίνα θα διαθέτει τουλάχιστον 12 θέσεις για σκάφη άνω των 50 μέτρων ακόμα και άνω των 100 μέτρων, δηλ. mega yachts, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και περαιτέρω αγκυροβολίου (αρόδο) που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις παροχές του Elounda Hills. «Η μαρίνα θα είναι σε πλήρη λειτουργία 365 μέρες το χρόνο, ενώ θα υπάρχουν θέσεις πρόσδεσης για ημερόπλοια», εξήγησε και αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές διαμερισμάτων και βιλών στο να κλείσουν θέση στη μαρίνα. Στην περιοχή της μαρίνας εκτός από το μπουτίκ ξενοδοχείο των 14 δωματίων, θα κατασκευαστούν και 24 βίλες και κατοικίες, που μάλιστα από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η προπώληση τους, έχουν πωληθεί 9 από αυτές. Οι αγοραστές προέρχονται από την Αμερική, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

«Σε συνεργασία με τη μαρίνα του Αγίου Νικολάου, η Μαρίνα θα προσφέρει πλήρη κατάλογο υπηρεσιών που θα επιτρέπει τη δημιουργία κόμβου θαλασσίου τουρισμού (yachting and sailing hub). Θα παρέχεται ακόμη, η δυνατότητα παροχής ηδροηλεκτρικών καυσίμων, για ιδιοκτήτες σκαφών με μηδενικές εκπομπές», ανακοίνωσε ο κ. Αγγελιδάκης.

Προορισμός για σκάφη από το Σουέζ

«Η περιοχή του Μιραμπέλο, θα αποτελέσει κόμβο για τα σκάφη που έρχονται από το Σουέζ και κυρίως από την Αραβική χερσόνησο. Αυτά τα σκάφη είναι κυρίως mega yachts και σήμερα όταν μπαίνουν στη Μεσόγειο σταματούν για ανεφοδιασμό είτε στην Κύπρο είτε στην Τουρκία, παρακάμπτοντας την Κρήτη. Με τη νέα μαρίνα θα μπορούμε να τους προσελκύσουμε και να τους κρατήσουμε για πολλά χρόνια εδώ και εννοούμε σε όλο το νησί της Κρήτης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Mirum. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση του, ότι η νέα μαρίνα θα αποτελέσει ακόμη νέο ιστιοπλοϊκό προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είναι το Ιόνιο, οι Δαλματικές ακτές και η Νότια Γαλλία.

«Η μαρίνα θα βοηθήσει στην προσέλκυση τουρισμού υψηλών εισοδημάτων, τόσο στο δικό μας θέρετρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η μελέτη και η κατασκευή της μαρίνας, όπως και ολόκληρου του έργου του Elounda Hills, θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της βιωσιμότητας και της αειφορίας, λαμβάνοντας τις ανάλογες πιστοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η κορυφαία στον κλάδο της εταιρεία Camper & Nicholsons Marinas θα αναλάβει την οργάνωση και συν- διαχείριση και λειτουργία της μαρίνας μετά την ολοκλήρωσή της.

Πολλές νέες θέσεις εργασίας

Με την ολοκλήρωση των πρώτων δύο φάσεων του έργου του Elounda Hills που περιλαμβάνουν την κατασκευή του ξενοδοχείου και της περιοχής της μαρίνας και 257 κατοικίες, βίλες και διαμερίσματα θα δημιουργηθούν περισσότερες από 800 θέλεις εργασίας, μέχρι το 2027 και υπολογίζεται ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 1.500 με την ολοκλήρωση και των 5 φάσεων. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που θα ξεπεράσει τις 2.000, θα απασχοληθεί και για τη φάση της κατασκευής έμμεσα και άμεσα.

Δηλώσεις Άδωνη – Θεοχάρη

Σε δηλώσεις του για την εκκίνηση των εργασιών ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «αυτή η επένδυση σέβεται το περιβάλλον, δημιουργεί κοινωνικό και οικονομικό θετικό αποτέλεσμα και για την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα και είναι ένα δείγμα ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει αλλάξει επίπεδο. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν και αυτή η επένδυση το πιστοποιεί». Ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης σε δήλωση του είπε, ότι «η επένδυση θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας, θα προσθέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στον ελληνικό τουρισμό και θα συνδράμει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. Σε λίγα χρόνια θα καμαρώνουμε ένα σπουδαίο έργο».

Σημειώνεται ότι η Mirum Hellas διαθέτει ήδη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ένα μπουτίκ ξενοδοχείο το “Island Concept Hotel”, το οποίο είναι πλέον προς πώληση, καθώς οι δυνάμεις της εταιρείας επικεντρώνονται στις εργασίες του Elounda Hills. Η εταιρεία έχει επίσης κατασκευάσει στην περιοχή «Τσιφλίκι» της Ελούντας, 10 υπερπολυτελής βίλες, όπου έχει πωλήσει τις επτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα