Κύπρος: Τεράστιο πλήγμα η απώλεια των Ρώσων τουριστών

Κύπρος: Τεράστιο πλήγμα η απώλεια των Ρώσων τουριστών
Κύπρος iStock

Επικοινωνία του Κύπριου υφυπουργού Τουρισμού με την Ρωσίδα ομόλογο του. Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο, η ρωσική.

«Ισχυρές αναταράξεις» για τον Κυπριακό τουρισμό προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφού η ρωσική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τη χώρα.

Aυτή την ώρα στην Κύπρο βρίσκονται αρκετοί ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι περνούσαν τις διακοπές τους και πλέον πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο Κύπριος υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Rosturizm) της Ρωσίας, Ζαρίνα Ντογκούζοβα κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση με τους Ρώσους τουρίστες μετά από το κλείσιμο του εναέριου χώρου από τις χώρες της ΕΕ. Αναφορικά με τους ρώσους τουρίστες που βρίσκονται τώρα στην Κύπρο, η Ντογκούζοβα ζήτησε από τον Περδίο τη μέγιστη βοήθεια, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και άνετη διαμονή των τουριστών στην Κύπρο μέχρι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Rosturizm, ο Σάββας Πέρδιος, δήλωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει με θέρμη τους Ρώσους τουρίστες και υποσχέθηκε να παράσχει πλήρη βοήθεια για την επίλυση των ζητημάτων των τουριστών στη χώρα. Οι δύο πλευρές μάλιστα συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή και να ενημερώνονται αμέσως για όλες τις αλλαγές.

Η συμβολή του ρώσικου τουρισμού στην Κυπριακή οικονομία

Ουσιαστικά οι ρώσοι τουρίστες μαζί με τους Ουκρανούς, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% του τουρισμού στην Κύπρο, με τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν να ήταν μέχρι και πριν από δέκα ημέρες ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η Κύπρος φέτος ανέμενε περίπου 800.000 ρώσους και ουκρανούς ταξιδιώτες, αριθμός που φτάνει στα επίπεδα του 2019. Σημειώνεται ότι τη χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, αυτή του 2019, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα ανήλθαν σε 4 εκατομμύρια, από αυτά 1,3 εκατ. ήταν βρετανοί και 782.000 οι Ρώσοι. Τα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα την ίδια χρονιά είχαν ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ.

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία και ειδικά τον τουριστικό τομέα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρόλο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς, πολύ δύσκολα θα έρθουν φέτος τουρίστες από τη Ρωσία, ούτε βέβαια και από την Ουκρανία. Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες ακυρώσεις από τη ρωσική αγορά. Επιπρόσθετα, η μεγάλη υποτίμηση του ρουβλιού θα επηρεάζει μεσοπρόθεσμα την αγοραστική δύναμη των Ρώσων τουριστών.

Επιπλέον τονίζεται ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να περιορίσουν τα ταξίδια είτε να επιλέξουν φθηνότερους προορισμούς. Ο πρόεδρος ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης σε δήλωση του τόνισε ότι ο Σύνδεσμος επικροτεί τις προσπάθειες τόσο του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όσο και του υφυπουργείου Τουρισμού για επαφές το αμέσως επόμενο διάστημα με οργανωτές ταξιδιών από άλλες αγορές και για αύξηση των πτήσεων από χώρες με τις οποίες ήδη υπάρχει αεροπορική συνδεσιμότητα αλλά και με άλλες. Ανάλογες υποστηρικτικές ενέργειες θα γίνουν κι από πλευράς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ωστόσο, είναι ανέφικτο να αναπληρωθεί πλήρως το κενό από άλλες αγορές».

Στροφή σε άλλες τουριστικές αγορές

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι η Κύπρος στρέφεται σε άλλες αγορές, ενώ εκτιμάται ότι ένα ποσοστό των απωλειών θα μπορέσει να καλυφθεί από την βρετανική αγορά, αλλά και άλλες όπως το Ισραήλ, τη Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία και Ουγγαρία. «Όλες αυτές οι αγορές θα έχουν μεταξύ 20 και 40 πτήσεις τη εβδομάδα λόγω των δράσεών μας τη δεδομένη στιγμή αλλά και της δουλειάς που προηγήθηκε από όλους μας τα τελευταία χρονιά», πρόσθεσε ο Περδίος, τονίζοντας ότι ο αριθμός πτήσεων που θα είχε η Κύπρος από τη Ρωσία φέτος θα ήταν μεταξύ 100 και 120 πτήσεων την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα