Ποια ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Συναλλαγές εκατομμυρίων

Διαβάζεται σε 4'
Ξενοδοχείο (φωτογραφία αρχείου)
Ξενοδοχείο (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Έντονη ήταν η επενδυτική δραστηριότητα στο χώρο των ξενοδοχείων το μήνα που μας πέρασε, με γνωστές μονάδες να πωλούνται σε Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κουφονήσια, Μιλάνο και Κύπρο.

Ποδαρικό το 2024, με συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ σε αγοραπωλησίες ξενοδοχείων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας τον Ιανουάριο. Εμβληματικές μονάδες άλλαξαν χέρια, ενώ ξενοδόχοι και επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται δυναμικά και στην Ελλάδα προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις σε Ιταλία και Κύπρο.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας συμβούλων GBR Consulting, το μήνα που μας πέρασε έγιναν σημαντικές αγοραπωλησίες ξενοδοχείων σε Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Κουφονήσια. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η H Hotels Collection, του ομίλου Χατζηλαζάρου, απέκτησε το 5 αστέρων Rhodes Bay Hotel & Spa, συμπεριλαμβανομένου του Elite Suites Rhodes Bay που διαθέτουν σύνολο 357 δωματίων, από το British London & Regional Group (L+R). Η L+R είχε αγοράσει το Rhodos Bay το 2017, ενώ έχει επίσης στην κατοχή της το ξενοδοχείο Titania στην Ομόνοια. Η εταιρεία συμμετέχει ακόμη σε κοινοπραξία για την ανάπτυξη ενός θέρετρου μικτής χρήσης, 5 αστέρων, στην περιοχή Καλό Λιβάδι στη Μύκονο. Με την εξαγορά αυτή, η H Hotels διαθέτει συνολικά 7 ξενοδοχεία και περισσότερα από 2.300 δωμάτια στη Ρόδο, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη τοπική αλυσίδα στην Ελλάδα.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2024 ανακοινώθηκε ότι η Prodea πούλησε το ξενοδοχείο Dolce Milan Malpensa, 207 δωματίων στην Ιταλία και το ξενοδοχείο Lazart 5 αστέρων και 74 δωματίων στη Θεσσαλονίκη στη Zeus International. Το ακίνητο αποκτήθηκε το 2018 από την Εθνική ΠΑΓΓΕΑ ΑΕΕΑΠ (τη σημερινή Prodea Investments) έναντι 7 εκατ. ευρώ και μισθώνονταν ήδη από το 2017 από τη Zeus. Με την ολοκλήρωση αυτών των εξαγορών, πλέον 9 από τα 20 ξενοδοχεία που είναι στο χαρτοφυλάκιο της Zeus International, της ανήκουν.

Η Intracom στα Κουφονήσια

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, η Intracom Holdings ανακοίνωσε την απόκτηση του 71,31% της εταιρείας Simou Brothers, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Koufonisia Hotel, στα Κουφονήσια. Το τίμημα ανήλθε σε 4,3 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο είναι 4 αστέρων και διαθέτει 50 δωμάτια. Τα δάνεια της Simou Brothers ήταν μέρος της γνωστής συμφωνίας Tethys.

Στον όμιλο Νικολαϊδη το Aphrodite Hills

Το ιστορικό της πλήρους απόκτησης του συγκροτήματος Aphrodite Hills Resort στην Κύπρο, αναφέρει το δελτίο της GBR. Όπως ανακοινώθηκε η MVH Mediterranean Hospitaly Venture Plc πούλησε το υπόλοιπο 50% των μετοχών της Aphrodite Hills Resort Limited στην W.R.A. Consultants (WRA), συμφερόντων των αδελφών Νικολαΐδη, οι οποίοι διαχειρίζονται επίσης την Atlantica Hotels. Η αλυσίδα διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων στη χώρα μας με βασικό μέτοχο την TUI. Η MVH απέκτησε τον Νοέμβριο του 2021 το 100% των μετοχών της Aphrodite Hills Resort Limited και πούλησε τον Σεπτέμβριο του 2022 το πρώτο 50% στην WRA.

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο πλέον για την Prodea

Σημειώνεται ότι η MVH ανήκε στην Prodea Real Estate Investment SA (25%), τη Flowpulse Limited (20%) και την Ascetico Limited (55%), η οποία ανήκει στη Yoda Plc, συμμετοχών του Ιωάννη Παπαλέκα (Globalworth). Τον Δεκέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε ότι η Prodea απέκτησε το 55% από την Ascetico Limited, ανεβάζοντας το μερίδιο της στην MVH στο 80%, σε μια συναλλαγή που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο ύψους 254 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω απόκτηση ενισχύει σημαντικά την παρουσία της Prodea στον ξενοδοχειακό κλάδο, συμβάλλοντας στην σημαντική αύξηση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητη περιουσία στον τομέα της φιλοξενίας, η αξία του οποίου διαμορφώνεται πλέον στα 660 εκατ. ευρώ περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια.

Η MVH έχει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της τα ξενοδοχεία στην Κύπρο Parklane – Luxury Collection και Landmark Nicosia, Autograph Collection και στην Ελλάδα το Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι και το Porto Paros στην Πάρο, συνολικής δυναμικότητας 242 δωματίων. Η Prodea κατέχει επίσης ως περιουσιακά στοιχεία στον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα το Moxy Patra, το Moxy Athens City μέσω της Rinacita SA, το Ergon House στην Αθήνα και το 49% της V Tourism SA, στην οποία ανήκει το White Coast Pool Suites στη Μήλο, που αγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Το υπόλοιπο 51% ανήκει στην Invel, η οποία ελέγχει την Prodea.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα