Τι θα γίνει με τα ελληνικά ξενοδοχεία μετά το “κανόνι” του FTI

Διαβάζεται σε 4'
Η Ρόδος
Η Ρόδος ISTOCK

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο του FTI, που κατέθεσε αίτηση αφερεγγυότητας.

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις για το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο του γερμανικού tour operator FTI, ο οποίος κατέθεσε τη Δευτέρα (3/6) αίτηση αφερεγγυότητας και ανακοίνωσε ότι οι άλλες εταιρείες του θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Όμως, τα ξενοδοχεία του έχουν αποτελέσει ήδη «μήλο της έριδος» για μεγάλους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή (7/6) θα υπάρχουν εξελίξεις και για την ξενοδοχειακή εταιρεία του ομίλου, τη Meeting Point Hotels, που στη χώρα μας μισθώνει 5 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κω.

Αυτή τη στιγμή ο εκκαθαριστής της εταιρείας, που έχει ορίσει η γερμανική κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του FTI και διάφορους επενδυτές και μέχρι αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου FTI, μεταξύ αυτών και τα ξενοδοχεία Labranda. To αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για τα ξενοδοχεία είναι το αν θα κηρύξουν και αυτά πτώχευση, ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από ένα άλλο σχήμα.

Έντονες είναι οι διαπραγματεύσεις με μεγάλο τουρκικών συμφερόντων tour operator που δραστηριοποιείται στη Γερμανία και τη Ρωσία. Η πρόταση τους είναι να δώσουν 100 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν όλο το χαρτοφυλάκιο του ξενοδοχειακού brand “Labranda”, που συμπεριλαμβάνει ιδιόκτητα ξενοδοχεία στην Τουρκία και Ισπανία και μισθωμένες μονάδες στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αυτές ευοδωθούν θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργεία των ξενοδοχείων, αλλιώς η εταιρεία θα πτωχεύσει. Η εξέλιξη, όμως, αυτή δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα ξενοδοχεία της ΜΡ που βρίσκονται στις διάφορες χώρες.

ISTOCK

Τι θα γίνει με τα ελληνικά ξενοδοχεία

Η κατάσταση με τις 5 μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας, που ο FTI έχει συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ως εξής:

Οι ιδιοκτήτες των μονάδων σε Ρόδο και Κέρκυρα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν μόνοι τους να λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους και βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα. Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων στην Κέρκυρα έχει, μάλιστα, ξεκινήσει συζητήσεις με το αμερικανικό fund της HIG, που ήδη συνεργάζεται και έχει πωλήσει ξενοδοχεία στο παρελθόν. Οι δύο πλευρές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα.

Τα ξενοδοχεία για φέτος, προφανώς και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, αφού δέχονται πελατεία όχι μόνο από το FTI, αλλά και άλλους tour operator.

Τα ξενοδοχεία του FTI στην Τουρκία θα λειτουργήσουν κανονικά

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος της MP Hotels Barış Atasoy ανακοίνωσε ότι 11 ξενοδοχεία στη χώρα συνεχίζουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους.

Στη δήλωση, τονίστηκε ότι τα Labranda Hotels & Resorts, Kairaba Hotels & Resorts, Design Plus Hotels και τα δικά τους brands MP Hotels Management , βρίσκονται στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας όπως η Αττάλεια, η Αλάνια, η Αλικαρνασσός, το Μαρμαρίς, το Κουσάντασι, το Σεφεριχισάρ και το Çeşme, θα συνεχίσουν να φιλοξενούν τους καλεσμένους τους.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία

Ο προσωρινός διαχειριστής της Γερμανικής Κυβέρνησης για την υπόθεση του FTI, Axel Bierbach, σχολίασε χτες δημόσια την πτώχευση της FTI για πρώτη φορά, τονίζοντας ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι οι 60.000 ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με FTI. Δήλωσε ακόμη ότι θέλει να διερευνήσει όλες τις επιλογές που υπάρχουν για το FTI, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των θυγατρικών εταιρειών της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα