Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας μπλόκαρε το χρηματιστήριο

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας μπλόκαρε το χρηματιστήριο
FILE- In this Wednesday, Aug. 15, 2018, file photo a worker at a currency exchange shop exhibits Turkish lira banknotes bearing pictures of modern Turkey's founder Mustafa Kemal Ataturk, in Istanbul. Investors have been pulling out of Turkeys markets, sending its stock market and currency plunging. Thats making debt that Turkish companies owe in dollar terms even more expensive to pay back, which only further weakens the countrys financial system. (AP Photo/Lefteris Pitarakis, File) AP

Διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μεγάλη πτώση του κύριου δείκτη, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε το πρωί της Δευτέρας 23/3 τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε κατά 17% και πλέον, φθάνοντας κοντά στο ιστορικό της ναδίρ, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας, μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αμπάλ, πρώην υπουργού Οικονομικών ο οποίος έχαιρε γενικά σεβασμού στις αγορές, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο.

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η βουτιά της τουρκικής λίρας και οι ανησυχίες για παρατεταμένα lockdowns στη Γερμανία οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα σε πτώση, με τις μετοχές των τραπεζών και των ταξιδιωτικών εταιριών να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5% στις 10:06 ώρα Ελλάδας.

Οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης με έκθεση στην Τουρκία, όπως η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit, η γαλλική BNP Paribas και η ολλανδική ING, σημείωσαν πτώση μεταξύ του 1,6% και του 5,2%.

Οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών επίσης κατέγραψαν πτώση καθώς, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η Γερμανία αναμένεται να παρατείνει το lockdown που έχει επιβληθεί για τον περιορισμό της COVID-19.

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,5%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,9% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,8%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα