Τράπεζα Πειραιώς: Πλήρης ή μερική αποεπένδυση του ΤΧΣ

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς (φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS ΛΙΑΚΟΣΓΙΑΝΝΗΣ

Τα υπέρ και τα κατά για το Δημόσιο από την διατήρηση ενός ποσοστού της τάξης του 5% στην Τράπεζας Πειραιώς και αξιοποίηση του σε δεύτερο χρόνο ή πλήρη αποεπένδυση λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών.

Σε διελκυστίνδα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας εξελίσσεται το ύψος του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς που θα διατεθεί στις αρχές Μαρτίου.

Την ώρα που ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση για το εάν θα διατεθεί το σύνολο του ποσοστού του ΤΧΣ (27%) στην Τράπεζα Πειραιώς, το Reuters ανέφερε χθες πως σύμφωνα με πηγή κοντά στην διαδικασία, το Δημόσιο εξετάζει την πώληση του συνόλου του ποσοστού, 27%, κυριότητας του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η μία επενδυτική προσέγγιση θέλει το Δημόσιο να διατηρεί ένα ποσοστό της τάξης του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο θα αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο και η άλλη την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του ΤΧΣ (27%) λόγω του εντυπωσιακού διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στις επαφές που πραγματοποίησαν τόσο ο σύμβουλος (Bank of America) του Ταμείου όσο και οι σύμβουλοι (GS και UBS) της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι υποστηρικτές της πρώτης επενδυτικής προσέγγισης ισχυρίζονται ότι τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά assets θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ειδικά αν δώσει την επενδυτική βαθμίδα και η Μoodys το 2025 και αναβαθμιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς πάντως εξακολουθεί να προκρίνει τη διάθεση του συνόλου του 27% των μετοχών, σύμφωνα με τα μηνύματα και το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, και δηλώνει ότι το εγχείρημα έχει εξασφαλισμένη αρκετές φορές υπερκάλυψη. Όπως εξηγούν, κύκλοι της τράπεζας, με την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, η συναλλαγή θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, για να μπει στα ραντάρ των μεγαλύτερων funds του πλανήτη, που αναζητούν αυτή την περίοδο ευκαιρίες για επενδύσεις σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Την προοπτική αυτή ενισχύει η υψηλή κερδοφορία που ανακοίνωσε η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, στοχεύοντας σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2026 και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024 και της τάξης του 50% ετησίως τη διετία 2025-2026.

Πάντως το ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή 1η Μαρτίου κι εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα αναφέρει για ποσοστό έως και 27%, με την τελική απόφαση πιθανότατα να λαμβάνεται το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου που κλείνει το βιβλίο, ανάλογα της ζήτησης που θα έχει καταγραφεί.

Η τιμή διάθεσης

Σε ότι αφορά στη διαδικασία θα επιλεγεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή μια συνδυασμένη προσφορά σε εξωτερικό και Ελλάδα με στόχο την ικανοποίηση της ζήτησης τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από μετόχους λιανικής.

Η απόφαση για το εύρος της τιμής διάθεσης αναμένεται το Σαββατοκύριακο πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς και όπως και στην περίπτωση της Εθνικής προεξοφλείται ότι θα προβλέπει discount σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή 1η Μαρτίου. Η τελική τιμή θα καθοριστεί με βάση τη ζήτηση που θα υπάρξει στη διεθνή προσφορά, βάσει της οποίας θα κλειδώσει και η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών στην ελληνική δημόσια πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. ευρώ και η διάθεση του 27% θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο έως και 1,3 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τιμή που θα κλείσει το βιβλίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα