Τράπεζες: Αναστολή δανείων και σημαντική δωρεά στο κράτος

Τράπεζες: Αναστολή δανείων και σημαντική δωρεά στο κράτος
Παλαμάς Καρδίτσας, Θεσσαλία (AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Αναστολή δανείων της τάξης του 1,5 δις. ευρώ και δωρεά στο κράτος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα συνδρομής που θα ανακοινώσουν σήμερα οι τράπεζες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Θεσσαλίας. Σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινωθούν και στοχευμένα προϊόντα με υψηλή κρατική εγγύηση.

Τα μέτρα συνδρομής τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, αναμένεται να εξειδικεύσουν σήμερα οι Τράπεζες, αρχικά ως Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στη συνέχεια η καθεμία ξεχωριστά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τράπεζες έχουν αποφασίσει να συνδράμουν τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, όχι μόνο με μέτρα στήριξης αλλά και με ουσιαστική δωρεά στο κράτος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και να στηριχθούν τα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής.

Το πρώτο ηχηρό μέτρο που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ από την πλευρά του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι η αναστολή των δανείων στην περιοχή της Θεσσαλίας, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 1,5 δις. ευρώ συνολικά.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν εγγυοδοτικά προγράμματα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και η απασχόληση, τα οποία θα δίνουν υψηλή κρατική εγγύηση της τάξης του 80% σε κάθε δάνειο.

Σημειώνεται ότι από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της προφανής διασύνδεσης της με την αγροτική οικονομία έπειτα από την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ παρουσία έχουν και η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Μάλιστα η τελευταία ανακοίνωσε πρώτη την περασμένη Παρασκευή την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τρεις μήνες, αλλά και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον.

Σημειώνεται ότι το εξάμηνο «πάγωμα» των πλειστηριασμών ήταν μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε και η κυβέρνηση, επομένως προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για τις τράπεζες.

Έως και 2,25 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Χθες πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 2,25 δις. ευρώ.

H Η κ. Φον Ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς πρόκειται περί μίας Ένωσης αλληλεγγύης, και έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης βοήθειας αλλά και μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα περιέγραψε τα 5 «κανάλια» μέσα από τα οποία θα διοχετευθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την χώρα μας.

Αναλυτικά, η κ. Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε πως θα κινητοποιηθούν πόροι:

1. Από αδιάθετα χρήματα που δεν δαπανήθηκαν από την προηγούμενη περίοδο του Ταμείου Συνοχής.

2. Από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ απ΄ όπου μπορούν να διοχετευθούν κεφάλαια και αυτή τη χρονιά

3. Στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από προηγούμενα προγράμματα, από το τρέχον, αλλά θα συζητηθούν και για μελλοντικά

4. Από πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης απ’ όπου θα μπορούν να διατεθούν έως και 400 εκατ. ευρώ

5. Και τέλος, θα εξεταστεί η χρήση κεφαλαίων από το Νext Generation EU.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι γρήγορη και ευέλικτη ως προς την διάθεση των πόρων προς την Ελλάδα, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία ευρωπαϊκής task force που άμεσα, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, θα πιάσει «δουλειά» για την αποτίμηση των ζημιών και την οργάνωση της αποκατάστασής τους.

Μέτρα στήριξης από τις Εταιρείες Διαχείρισης

Χθες πάντως ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα καταστροφικά φαινόμενα (ενδεικτικά, δασική πυρκαγιά του Έβρου, πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»), καθώς και την ακόλουθη κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εταιρείες διαχείρισης γνωστοποιούν ότι πέραν των μέτρων που έχουν ληφθεί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για τις εν λόγω περιοχές, έχουν ήδη προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Σε αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου. Το παραπάνω χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί, μετά από την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε πληττόμενη περιοχή.

2. Σε αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληττόμενες περιοχές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου. Σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στους πληττόμενους οφειλέτες να εκδώσουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά για την ένταξη στο αντίστοιχο πλαίσιο της κρατικής αρωγής στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών της Πολιτείας.

Οι ενέργειες μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα των εταιρειών διαχείρισης θα αξιολογηθούν εκ νέου, μετά την οριστικοποίηση των κρατικών μέτρων στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληττόμενες περιοχές. Παράλληλα, σημειώνεται ότι πέραν των παραπάνω, οι εταιρείες μέλη της Ένωσης ήδη προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ρύθμισης οφειλών προς τους δανειολήπτες, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει κάθε Εταιρεία Διαχείρισης.

Η ΕΕΔΑΔΠ προτρέπει τους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν τα μέτρα προστασίας και στήριξης των πληγέντων τα οποία ανακοινώνει η ελληνική Κυβέρνηση καθώς και να επικοινωνήσουν απευθείας με την εκάστοτε Εταιρεία Διαχείρισης που διαχειρίζεται την οφειλή τους. Οι εταιρείες μέλη της Ένωσης είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη στους πληττόμενους δανειολήπτες και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα