Τράπεζες: Ανοίγει η “κάνουλα” προς τις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Ανοίγει η “κάνουλα” προς τις επιχειρήσεις
Η τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Οι πρώτες εκταμιεύσεις για το ΤΕΠΙΧ II έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να κάνει ντεμπούτο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες που επικρατούν στα τραπεζικά επιτελεία τα τελευταία 24ώρα σε μια προσπάθεια να «πέσει» η πολυπόθητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δίνοντας στις επιχειρήσεις ένα ισχυρό όπλο να αντιμετωπίσουν τις δραματικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει στο Νews247.gr επικεφαλής Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Πίστης συστημικής τράπεζας, «τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν έγκαιρα στις ανάγκες των επιχειρήσεων, έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων που δέχονται, προσαρμόζοντας κατάλληλα τα συστήματά τους και διοχετεύοντας ανθρώπινους πόρους στον συγκεκριμένο τομέα».

Για παράδειγμα σε περιπτώσεις δανείων το ύψος των οποίων δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, υπάρχει δυνατότητα να αξιολογηθούν ακόμη και σε μία εργάσιμη ημέρα, ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό κάθε τράπεζας, για να ακολουθήσει η πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό του πελάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκταμιεύσεις για το ΤΕΠΙΧ II έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ εκτιμάται ότι το αργότερο έως και τα μέσα Ιουνίου η τρέχουσα φάση του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς για παράδειγμα πραγματοποίησε ήδη τις πρώτες εκταμιεύσεις δανείων προς επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μέσω του οποίου παρέχεται κεφάλαιο κίνησης, με επιδότηση επιτοκίου. Η Τράπεζα συνδράμει ενεργά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας ήδη εγκρίνει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.000 δάνεια του προγράμματος, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεχθεί το 44% των συνολικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην αξιολόγησή τους για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Αρχές Ιουνίου οι κρατικές εγγυήσεις της ΕΑΤ

Από την άλλη πλευρά, το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (EAT) δεν αναμένεται να κάνει ντεμπούτο πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Και αυτό διότι υπάρχει η προθεσμία της 26ης Μαίου για την υποβολή συμμετοχών από τις τράπεζες, για να ακολουθήσουν η εξέταση και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, η λήψη απαραίτητων αποφάσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και η δημιουργία των νέων προϊόντων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος των τραπεζών σε αυτή τη δράση είναι η αξιολόγηση των αιτημάτων και η εκταμίευση, όταν δεν απαιτούνται εξασφαλίσεις από τον δανειολήπτη, να ολοκληρώνεται σε 10-15 ημέρες. Μέσω των κρατικών εγγυήσεων, τα επιτόκια θα μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 20 μονάδες βάσης στις μεγάλες επιχειρήσεις και κατά 50 μονάδες στις μικρομεσαίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΤ με πόρους του ΕΣΠΑ σε πρώτη φάση δημιούργησε ένα κοινό δανειακό χαρτοφυλάκιο συνεισφέροντας 1 δισ. ευρώ και οι εμπορικές τράπεζες εκλήθησαν να συμβάλουν με 2,6 δισ. ευρώ. Έτσι, δημιουργείται ποσό 3,6 δισ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με δάνεια χαμηλού ρίσκου για τις τράπεζες (εφόσον απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την εγγύηση του Δημοσίου) και με επιδότηση της προμήθειαςτης εγγύησης.

Το Εγγυοδοτικό Ταμείο λειτουργεί στο διευρυμένο καθεστώς των 800.000 ευρώ κρατικής ενίσχυσης που έχει ισχύ μέχρι 31.12.2020 και επιτρέπει τόσο την ένταξη μικρών και μικρομεσαίων, όσο και μεσαίων επιχειρήσεων, οριζόντια χωρίς αποκλεισμό κλάδων και με ουσιαστική στήριξη μεγάλου εύρους της επιχειρηματικότητας που ζητάει στήριξη για την επανεκκίνησή της. Τα δάνεια αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα (χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εκταμίευσης είναι το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020) και θα χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις, με χαμηλότερες εξασφαλίσει ή και ευνοϊκότερα επιτόκια. Με βάση το αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που προβλέπει το πρόγραμμα, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη απευθύνει κάλεσμα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν, να αρχίσουν από τώρα να προετοιμάζουν τους φακέλους και τα αναγκαία δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν π.χ το συνολικό κύκλο εργασιών, το μισθολογικό κόστος καθώς και τα υπόλοιπα νομιμοποιητικά στοιχεία, ώστε να επιταχυνθεί η εγκριτική διαδικασία.

Παζάρι για το πλαφόν στις εξασφαλίσεις των δανείων

Προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η πλειονότητα των νέων δανείων με κρατική στήριξη να δοθεί χωρίς επιπρόσθετες εξασφαλίσεις, μιας και το 80% κάθε χορήγησης θα είναι εγγυημένο. Στις πρώτες επαφές με τις τράπεζες, έχει προταθεί το πλαφόν των επιπρόσθετων εγγυήσεων, ως ποσοστό του δανείου, να είναι στο 20% του ανοίγματος. Οι τράπεζες διαφωνούν και θέλουν το ποσοστό αυτό να ανέλθει τουλάχιστον στο 30%. Κι αυτό διότι μπορεί η δημόσια εγγύηση για κάθε δάνειο να φθάνει το 80%, ωστόσο το μέγιστο ύψος της δικής τους αποζημίωσης δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% και το 40% επί των συνολικών χαρτοφυλακίων μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα