Τράπεζες: Ανοίγουν τις πιστωτικές γραμμές σε όλες τις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Ανοίγουν τις πιστωτικές γραμμές σε όλες τις επιχειρήσεις
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Οι τράπεζες προχωρούν στο άνοιγμα των πιστωτικών γραμμών όλων των επιχειρήσεων – πελατών τους στο 100%. Οι συνεννοήσεις γίνονται απευθείας με τους επιχειρηματίες και το άνοιγμα των γραμμών γίνεται άμεσα, χωρία αλλαγή όρων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μετά την αναστολή και το πάγωμα των δανείων έως τα τέλη του 2020, επόμενος στρατηγικός στόχος των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι η ενίσχυση της ρευστότητας για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο news247.gr «μετά το πάγωμα των δανείων, ξεκινά η μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης και όλες οι τράπεζες προχωρούν στο πλήρες άνοιγμα των πιστωτικών τους γραμμών». «Η χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία συνιστά άμεση πρόκληση και θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια προκειμένου τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι εκεί, όταν η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και η οικονομία θα πρέπει να μπει σε φάση επανεκκίνησης» καταλήγει η ίδια πηγή.

Η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών που ξεπερνά τα 176 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πρόσθετη ρευστότητα άνω των 10 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα, δίνει την απαιτούμενη ανάσα στις τράπεζες για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην κρίσιμη φάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων άλλης τράπεζας όπου τονίζει ότι «έχουμε αποδεχθεί το σύνολο των αιτημάτων των επιχειρήσεων – πελατών μας για άνοιγμα των πιστωτικών τους γραμμών στο 100% γεγονός πρωτόγνωρο στα τραπεζικά χρονικά όπως άλλωστε πρωτόγνωρες είναι και οι συνθήκες τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε». Οι συνεννοήσεις γίνονται απευθείας με τους επιχειρηματίες και το άνοιγμα των γραμμών γίνεται άμεσα, χωρία αλλαγή όρων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες» προσθέτει.

Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Τα χέρια των τραπεζών θα λύσει ακόμη περισσότερο η δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές Μαΐου για την χορήγηση έως τα τέλη του 2020 κεφαλαίων κίνησης άνω των 7 δισ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία του νέου Ταμείου, που θα τελεί υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα ανοίγοντας το δρόμο για τη δημοσίευση της πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Τα δάνεια που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, θα αφορούν σε νέο χρήμα, καθώς το Ταμείο ενεργοποιείται υπό τους αυστηρούς κοινοτικούς όρους που απαγορεύουν την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Το Ταμείο προικοδοτείται με πόρους τους ΕΣΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και μαζί με τα κεφάλαια που θα συνεπενδυθούν από τις τράπεζες το ύψος της χρηματοδότησης θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει το διπλασιασμό των κρατικών εγγυήσεων στα 2 δισ. ευρώ, στοχεύοντας έως τα τέλη του 2020 να διοχετεύσει μέσω του Ταμείου δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια θα δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα καλύψει το 80% της χρηματοδότησης που θα δοθεί μέσω κάθε δανείου και με πλαφόν το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των εγγυημένων δανείων που θα χορηγήσει κάθε τράπεζα.

Το ανώτατο ποσό δανείου, δεν μπορεί να υπερβεί το 5% του χαρτοφυλακίου της κάθε τράπεζας που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η διάρκεια της κρατικής εγγύησης θα είναι 6ετής από την ημερομηνία χορήγηση του δανείου.

Το επιτόκιο θα καθορίζεται από τις τράπεζες, αλλά η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αιτηθεί τη δραστική μείωση των προμηθειών που προβλέπονται σε παρόμοια προγράμματα, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά χαμηλό.

Δικαιούχοι θα είναι οι μεγάλες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μοιραστούν σε ποσοστό 50% – 50% τα κεφάλαια που θα διατεθούν υπό τον όρο ότι δεν είναι προβληματικές επιχειρήσεις με βάση τον κοινοτικό ορισμό.

Το ύψος του δανείου που θα χορηγηθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει:

• το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους της επιχείρησης και περιλαμβάνεται επίσημα στις μισθοδοτικές καταστάσεις υπεργολάβων) για το 2019 ή

• το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης με βάση τα στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2019.

Μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των παραπάνω ορίων. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν από αντίστοιχη δράση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τρέχει και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί με ταχύτατες διαδικασίες και δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), που θα επιστρατευθεί για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες άνω των 500 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση με επιδότηση επιτοκίου, κινητοποιώντας μαζί με την συμμετοχή των τραπεζών επιπλέον ρευστότητα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Το ΤΕΠΙΧ II θα αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσει, που απασχολούν δηλαδή κάτω από 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 50 εκατ. ευρώ και ανήκουν στις επιλέξιμες επιχειρήσεις με βάση τους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν ως πληττόμενοι λόγω κορονοϊού. Το πρόγραμμα θα έχει περιορισμό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα